joi

28 martie, 2024

27 februarie, 2022

Rezistența Ucrainei în fața Rusiei este o luptă pentru viitorul Europei, care nu poate fi în siguranță dacă trupele ruse înving, atrage atenția guvernul de la Kiev. La Varșovia, premierul polonez spune că se teme de un atac rusesc în Polonia, Finlanda sau ţările baltice.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, spune într-o postare publicată duminică pe Facebook:

„Fără această armată și poporul nostru, Europa nu va fi niciodată în siguranță. Fără noi, Europa pur și simplu nu (va exista)”.


Ministrul a lăudat soldații, poliția, personalul medical și civilii care s-au înarmat, pentru că au reușit să riposteze și să blocheze înaintarea trupelor ruse, în pofida estimărilor kremlinului și a întregii lumi:

„Uitați-vă. Mulți și-au înfrânt într-un final frica și au îndrăznit să înfrunte Kremlinul…. Unde sunt toți cei care au promis că vor captura Kievul în două ore? Nu-i văd”.

Oamenii din întreaga lume se uită cu atenție la ceea ce se întâmplă în Ucraina, iar „ajutorul care era imposibil acum trei zile este acum pe drum”, a mai spus oficialul ucrainean.

Mateusz Morawiecki: Avem nevoie de o armată europeană puternică. Era păcii și ordinii internaționale ajunge la sfârșit

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat pentru cotidianul regional francez Ouest-France că se teme de un atac rusesc în Polonia, Finlanda sau ţările baltice.


„Trebuie să prevedem că Putin va dori să-şi dezvolte politica agresivă, invazia sa. A început în Georgia, acum Ucraina, următorul obiectiv ar putea fi ţările baltice, Polonia, Finlanda sau alte ţări de pe flancul estic”, a declarat Mateusz Morawiecki, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Polonia, membră a NATO, are o frontieră de 535 de kilometri cu Ucraina.

Invadarea Ucrainei și pretențiile președintelui Vladimir Putin indică un posibil sfârșit al perioadei de pace, mai spune prmeierul polonez: „Era păcii şi a ordinii internaţionale ajunge la sfârşit”, a mai spus Mateusz Morawiecki. „Trebuie să fim conştienţi de asta. Este un test pentru Occident, iar modul în care reacţionăm la acest test ne va determina viitorul, nu ani de zile, ci decenii”, a continuat el.

Creșterea cheltuielilor pentru apărare

„Avem nevoie de o armată europeană puternică”, a insistat premierul polonez care consideră că „trebuie dublate cheltuielile pentru apărare în Europa”. „Suntem în prezent la aproximativ 300 de miliarde de euro, ar trebui să trecem la 500-600 de miliarde de euro. Nu este imposibil şi acest lucru va permite Europei să joace în sfârşit un rol major”, a adăugat el.

Şeful guvernului polonez a mai propus excluderea cheltuielilor pentru apărare din pactul european de stabilitate cu scopul de a permite ţării sale să cheltuiască 3% până la 4% din PIB pentru apărare astfel încât să facă faţă „agresiunii ruse împotriva Uniunii Europene”.

Mateusz Morawiecki a cerut, de asemenea, „o serie de sancţiuni fără precedent şi zdrobitoare” după invadarea Ucrainei de către Rusia şi „discuţii pentru a face Europa independentă de achiziţionarea de hidrocarburi ruseşti”. „Cumpărând petrol şi gaze ruseşti, finanţăm acum politica de agresiune a Rusiei”, a explicat premierul polonez.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: