joi

18 aprilie, 2024

27 februarie, 2022

”Un număr de bănci ruse vor fi excluse din SWIFT” și o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate de către aliații occidentali, a anunțat sâmbătă noaptea președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Noile sancțiuni convenite de liderii occidentali vor fi aplicate de UE, SUA, Marea Britanie și Canada și au fost prezentate într-un comunicat comun.

Deconectarea de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va împiedica respectivele bănci să opereze în străinătate și va bloca exporturile și importurile rusești, a explicat Ursula von der Leyen.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.


„Banca Centrală Rusă va fi împiedicată să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor”, se arată într-o declarație comună.

Anunțul a fost făcut în urma unei discuții cu o serie de lideri occidentali – Joe Biden, Boris Johnson, Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Mario Draghi și Olaf Scholz. ”Am stabilit să impunem costuri masive Rusiei”, a spus șefa Comisiei.

Celelalte măsuri stabilite:

  • limitarea „pașapoartele de aur”, care ar permite „rușilor bogați conectați la guvernul rus” să devină cetățeni ai țărilor semnatare și să aibă astfel acces la sistemele financiare
  • înființarea unui „grup operativ transatlantic” care să se asigure că sancțiunile rămân eficiente. Acest grup va identifica și îngheța activele persoanelor și companiilor sancționate.

Țările semnatare ale înțelegerii – SUA și UE, alături de Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada – „condamnă războiul lui Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei”, menționează declarația comună.


„Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei. Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura că acest război este un eșec strategic pentru Putin”, se mai arată în declarația comună.

Joe Biden: Vladimir Putin a încercat să divizeze aliații occidentali. Efectul este exact opusul

Vladimir Putin a crezut că divizează NATO și aliații occidentali, dar acțiunile sale au dus la contrariu, a spus președintele american, Joe Biden. Acesta a mai explicat că sancțiunile foarte dure și unitatea Occidentului sunt singura modalitate de a împiedica provocarea de către Rusa a unui război la scară globală.

Rusia va plăti un preț ridicat atât pe termen lung, cât și pe termen scurt pentru invadarea Ucrainei, adăugând că acest conflict a apropiat Europa și NATO, a mai spus Joe Biden.

„Scopul meu de la bun început a fost să mă asigur că NATO și Uniunea Europeană sunt pe aceeași lungime de undă. Pentru că singurul lucru pe care Putin a crezut că îl poate face a fost să divizeze NATO. Iar asta nu s-a întâmplat”, a spus Biden într-un interviu cu Brian Tyler Cohen.

„Efectul este exact opusul față de ceea ce și-a propus”, a spus Biden despre Putin.

Sancțiunile sunt singurele modalități de a penaliza Rusia fără a risca un război la scară globală, a explicat liderul de la Casa Albă:

„Ai două opțiuni: fie începi un al treilea război mondial, intri în război cu Rusia, fizic, fie te asiguri că o țară care acționează clar împotriva dreptului internațional plătește un preț pentru acest lucru”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: