Fabricile de vaccinuri din Uniunea Europeană urmează să producă anul viitor 3,6 miliarde de doze împotriva Covid-19, dintr-o producție globală estimată la peste 20 de miliarde, conform unor oficiali europeni.
Anul acesta au fost produse aproximativ trei miliarde de doze, în Uniune.
„Vom produce în Europa mult mai mult decât este necesar”, a declarat un oficial UE în cadrul unei conferințe de presă, citat de Reuters, care nu i-a publicat numele.
Administrarea de rapeluri în cadrul blocului nu este în conflict cu obiectivul de a vaccina întreaga lume, deoarece UE produce mai mult decât are nevoie pentru ea însăși, a mai adăugat oficialul.
Țările UE administrează rapeluri după ce au finalizat vaccinarea primară a aproape 70% din populația UE, în timp ce în Africa doar 7% au fost imunizați împotriva coronavirusului.
Cei mai mari producători din Europa au fost până acum Pfizer/BioNTech. Alți producători de vaccinuri cu facilități în UE sunt AstraZeneca, Moderna și Johnson & Johnson . Novavax are, de asemenea, capacități de producție în UE și se așteaptă ca în curând să înceapă să livreze vaccinuri în Europa.
Un milion de doze trimise în Nigeria au expirat
Până în decembrie, statele UE au donat aproximativ 350 de milioane de doze către țările cu rate de vaccinare mai scăzute, prin COVAX, mecanismul global de sprijinire a accesului echitabil la vaccinuri.
Însă doar aproximativ 120 de milioane dintre aceste doze au fost livrate efectiv, din cauza unor probleme de reglementare și de infrastructură în țările destinatare, a declarat unul dintre oficialii UE.
Conform unui articol Reuters de zilele trecute, aproape un milion de doze de vaccin donate de UE au expirat luna trecută.
Dozele au ajuns cu patru – șase săptămâni înainte de expirare, motiv pentru care nu au putut fi administrate, în pofida eforturilor autorităților locale.
Unele dintre dozele donate de UE au avut un termen de valabilitate prea scurt, a explicat sursa Reuters, fără a oferi detalii cu privire la donatori și la țările destinatare. Astfel de experiențe au existat și în Europa, a explicat oficialul european.
În Nigeria, cea mai populată țară africană (peste 200 de milioane de locuitori), mai puțin de 4% din adulți au fost imunizați cu schema completă, potrivit OMS.
Ungaria a distrus 10% din dozele de vaccin rusesc Sputnik V, pentru că au expirat
Ungaria a distrus 200.000 de doze expirate, adică 10% din numărul total de doze achiziţionate, din vaccinul rusesc anticoronavirus Sputnik V.
Tratamentul nu este autorizat nici de Uniunea Europeană (UE), nici de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), motiv pentru care maghiarii vaccinaţi cu Sputnik pot călători în foarte puţine ţări din UE.
Ungaria a fost singura ţară membră a UE care a folosit în masă acest vaccin, precum şi vaccinul chinezesc Sinopharm, scrie EFE, agenție preluată de Agerpres.
Cele 1,8 milioane de doze de Sputnik V folosite în Ungaria reprezintă 14% din toate dozele inoculate, în timp ce vaccinul chinezesc a fost administrat unui număr de 2 milioane de persoane, adică o pondere de 15%.
Slovacia a folosit 40.000 de doze din vaccinul rusesc, însă în cele din urmă a încetat să-l mai utilizeze, în timp ce în ţări precum Austria, Croaţia sau Republica Cehă s-a discutat despre achiziţionarea serului Sputnik V, dar ulterior acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Guvernul de la Budapesta a anunţat că nu intenţionează să mai cumpere vaccinuri ruse sau chineze.
Rata de vaccinare cu schema completă se situează în Ungaria la 63,5%, din cele 9,7 milioane de locuitori, şi doar 29% din populaţie a primit o doză de rapel (booster).