vineri

26 aprilie, 2024

19 noiembrie, 2021

Afacerile și profitul Pfizer (PFE) au propulsat acțiunile companiei americane până la un nou maxim istoric, după o creștere de 42,05% numai în acest an.

Investitorii pariază mai nou și pe vânzări spectaculoase ale unui nou medicament anti-covid, Paxlovid, în plus față de succesul vaccinului realizat împreună cu firma BioNTech din Germania.

Paxlovid ar putea fi aprobat în zilele următoare de autoritățile competente din SUA, potrivit unei analize semnată de Claudiu Cazacu, Consulting Strategist al casei de brokeraj XTB România.


Guvernul SUA are în plan achiziția a 10 milioane de tratamente.

Pfizer este una dintre cele mai mari 7 companii farmaceurtice din lume după cifra de afaceri, cu vânzări de 49 miliarde de dolari anul trecut și deja de peste 57 miliarde de dolari anul acesta).

Analiza XTB mai spune că veștile bune pentru compania americană  pot veni și dinspre segmentul „tradițional” al vaccinurilor, chiar dacă, pe de altă parte, punerea pe piață a medicamentului Paxlovid ar putea avea un efect negativ asupra vânzărilor de vaccin.

Joc pe contre în competiția farmaceutică

Plusul de atractivitate a acțiunii Pfizer, ca urmare a succesului Paxlovid, este nefavorabil pentru partnerii germani de la BioNTech, care nu vor avea venituri din vânzarea medicamentului.


Acțiunile BioNTech  au scăzut cu 21% în ziua următoare anunțului privind medicamentul Pfizer.

Moderna a fost de asemenea lovită din plin, un minus de 16%. Merck a pierdut 10% în ziua în care Pfizer a câștigat 11%, mai ales că eficiența medicamentului Pfizer pare să fie mult mai bună decât cea a unuia similar al Merck,

Pentru Pfizer (PFE), rezultatele trimestriale au arătat o creștere a cifrei de afaceri la 24,09 miliarde dolari, cu o marjă a profitului remarcabilă, de aproximativ o treime (8,15 miliarde dolari), spune Claudiu Cazacu (foto) de la XTB România..

Spre comparație, în trimestrul 3 al anului trecut, vânzările de 11,68 miliarde de dolari au adus un profit de doar 594 milioane dolari, astfel încât la vânzări puțin mai mult decât duble, compania a reușit un profit de 13,7 ori mai mare.

Indicatori de piață mai buni pentru Pfizer

Pfizer stă mult mai bine față de competitorii săi la raportuldiîntre preț și profit pe acțiune (PER): 14,5 față de 29,1 pentru Merck, 106,6 pentru AstraZeneca și 24,4 pentru Johnson and Johnson.

Valorile mai mici ale PER sunt preferabile pentru că înseamnă că un dolar din profitul companiei costă mai puțin la bursă.

Estimările pentru profitul trimestrial ce urmează a fi anunțat în februarie sunt de 0,9 dolari/acțiune (potrivit Factset), „în scădere față de surprinzătorul profit trimestrial recent de 1,34 dolari/acțiune, cu 24% peste așteptări”, spune raportul XTB.

XTB consideră că un nivel de 1,05 – 1,1 ar putea fi atins, iar „trendul actual ascendent al acțiunii pare a avea susținere de ordin fundamental, pentru moment”.

Pe de altă parte este de reținut și avertismentul că „piețele sunt esențial incerte, iar informații noi pot modifica rapid perspectivele, cu un răspuns puternic mai ales pe tema foarte sensibilă a sănătății. Cu cât orizontul este mai îndepărtat, cu atât intervalul de incertitudine sporește”.

Totuși, profitabilitatea Pfizer ar putea fi îmbunătățită de noul tratament pentru Covid, pentru care cererea ar ajunge la peste 100 de milioane de doze, care ar însemna venituri suplimentare de miliarde de dolari.

Impactul noului medicament Pfizer anti-covid

Rezultatele preliminare ale Paxlovid indică o eficiență mult mai bună față de varianta concurentului Merck (eficiență 89% față de 50%).

Vânzările mai mari ale medicamentului în țările dezvoltate i-ar putea mjulțumi pe investitori, deși Pfizer a oferit licența Paxlovid țărilor cu venituri mici pentru a ușura lupta împotriva pandemiei, urmând exemplul Merck

Oferta este valabilă pentru țări cu venit redus, inclusiv anumite țări din zona superioară a veniturilor reduse din Africa sub-sahariană, câtă vreme situația din sănătate este considerată a fi una de urgență.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: