vineri

19 aprilie, 2024

4 ianuarie, 2022

Cotațiile gazelor naturale pe piețele de referință europene au înregistrat marţi creșteri de peste 30%, ca urmare a reducerii livrărilor rusești, care au relansat îngrijorările privind amplificarea crizei energetice.

Prețul la contractele pentru luna următoare de pe piața TTF de la Amsterdam a crescut cu 23 de euro până la 95 de euro / megawatt – oră (MWh), iar prețul pentru livrare în ziua următoare – cu 27 de euro, până la 93,6 /euro / MWh, potrivit Reuters.

Pe conducta Yamal, unul din principalele gazoconducte pentru livrari rusești spre Europa, gazele continuă să circule în sens invers, dinspre Germania spre Polonia,  pentru a 15-a zi la rând. Gazprom nu are rezervate capacități de transport.


Totodată, livrările de gaze ruseşti din Ucraina spre Slovacia erau la un nivel redus.

Ruleta rusească

Prognozele meteo, care continuă să avertizeze privind  o iarnă rece în Europa, au contribuit la creşterea preţurilor, dar nivelul redus al livrărilor din Rusia a fost cauza, spune un trader citat de Reuters.

Totodată, „prețurile europene la gaze și-au reluat creșterea, susținută (și) de o eventuală interdicție a importurilor de cărbune din Indonezia în ianuarie”, spune un alt analist, de la Engie Energyscan.

Preţurile de referinţă la gaze au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.


Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia, care este responsabilă pentru 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar, că utilizează această criză ca un instrument pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a gazoductului Nord Stream 2.

Rusia dezminte acuzaţiile, dar subliniază că Nord Stream 2 va creşte exporturile de gaze ceea ce va duce la scăderea preţurilor în Europa.

Gazprom spune că a crescut exporturile. Inclusiv spre China

Gigantul Gazprom a declarat duminică că și-a crescut exporturile totale de gaze, inclusiv către China, anul trecut. Cu toate acestea, este probabil să rateze obiectivul de aprovizionare către Europa.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că Germania revinde gazul rusesc Poloniei și Ucrainei, mai degrabă decât să elibereze o piață supraîncălzită, dând vina pentru inversarea fluxurilor și creșterea prețurilor pe importatorii germani de gaze.

Guvernul german a refuzat să comenteze afirmația, în timp ce importatorii de gaze din țară nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Surse din industrie și analiștii de piață au declarat săptămâna trecută că traderii de gaze livrează consumatorilor gaze din stocuri, pentru a evita să plătească prețurile record pentru a face provizii suplimentare.

Volumele spre est prin conducta Yamal-Europa au atins aproape 9,9 milioane de kilowați-oră (kWh) la punctul de contorizare Mallnow de la granița germano-polonă marți dimineață, arată datele, în creștere față de 5,8 milioane kWh/h anterior.

Rezultatele licitațiilor au arătat că Gazprom nu a rezervat marți capacitate de tranzit de gaze pentru export prin conductă, care reprezintă aproximativ o șesime din exporturile anuale normale de gaze ale Rusiei către Europa și Turcia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: