Compania rusă Gazprom critică demersul Germaniei de a vinde gaze naturale Poloniei, în plină scumpire, şi respinge acuzaţiile potrivit cărora Moscova îşi limitează în mod voit livrările către Europa.
”Observăm o inversare a fluxului gazelor naturale către Polonia şi, aparent, către Ucraina, de ordinul a trei – cinci milioane de metri cubi pe zi”, a anunţat într-o înregistrare video difuzată sâmbătă seara, de Crăciun, un purtător de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.
”Aceste gaze naturale provin din rezervoarele subterane ale Germaniei, rezervoare din care s-au folosit 47%. Iar iarna abia începe. Aceasta nu este cea mai raţională decizie”, a explicat purtătorul de cuvânt al companiei ruse.
Preţul acestor livrări este ”net superior celor ale volumelor livrate de către Gazprom”, a mai adăugat reprezentantul Gazprom, citat de AFP, agenție preluată de News.ro.
Occidentul suspectează Rusia de faptul că-şi limitează livrările cu scopul de a exercita presiuni asupra europenilor şi pentru a obţine câştig de cauză în mai multe dosare, inclusiv în ceea ce privește autorizarea noului gazoduct Nord Stream.
”Acuzaţiile la adresa Rusiei şi Gazprom potrivit cărora noi furnizăm puţine gaze naturale pe piaţa europeană sunt absolut fără fundament”, a racţionat sâmbătă Serghei Kuprianov.
”Anul acesta, Gazprom a livrat Germaniei 50,2 miliarde de metri cubi, cu 5,3 miliarde în plus decât anul trecut. Gazprom a livrat deja mai multe gaze naturale decât anul trecut următoarelor ţări: Italia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Danemarca, Finlanda şi Polonia”, enumerat el.
Rusia este acuzată, de asemenea, de faptul că nu trimite gaze naturale suplimentare în Europa prin Ucraina, din cauza unor tensiuni puternice între Moscova şi Kiev, acuzaţii pe care Moscova le respinge de asemenea.
Reprezentanţa permamentă a Poloniei la Uniunea Europeană (UE) a acuzat miercuri Moscova de oprirea livrărilor prin gazoductul Yamal-Europa, între Rusia, Polonia şi Germania, şi a acuzat grupul Gazprom de ”manipulare”.
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a replicat joi, în conferinţa anuală de presă, că Gazprom nu efectuează exporturi noi prin acest gazoduct, din cauza lipsei unor noi comenzi venite din partea unor state europene.
Europa Occidentală se confruntă de mai multe luni cu o scumpire vertiginoasă a preţului gazelor naturale, pe fondul mai multor factori – o iarnă 2020-2021 foarte friguroasă, relansarea economică postcovid şi un aport redus de energie regenerabilă.
Prețul gazelor naturale în Europa a ajuns la un nou record marţi, odată cu instalarea temperaturilor de iarnă și în contextul tensiunilor dintre UE şi Moscova.