vineri

24 mai, 2024

26 octombrie, 2021

Execuția bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 44,3 miliarde de lei, echivalentul a 3,77% din PIB, în scădere față de deficitul de 67,3 miliarde de lei (6,37% din PIB) înregistrat în aceeași perioadă a anului 2020, potrivit datelor publicate marți de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Față de luna anterioară deficitul a crescut cu 0,4 puncte procentuale.

”În perioada ianuarie-septembrie 2021, cheltuielile de investiții au fost cu 3,97 miliarde de lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 10,6 miliarde de lei, se arată în Nota privind execuția bugetului general consolidat – septembrie 2021.


În primele nouă luni din 2020, Guvernul a realizat plăți cu caracter excepțional în valoare de 10,35 miliarde de lei.

Efectul de bază și recuperarea restanțelor, principală sursă de creștere a cifrelor pe venituri

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 270,4 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2021, cu 18,7% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut, reiese din datele Finanțelor.

”Acest avans a fost influențat atât de încasările reduse din perioada comparabilă a anului trecut – ca efect al unor măsuri de sprijinire a contribuabililor (amânarea termenelor de plată, bonificații și scutiri), cât și de redresarea indicatorilor economici, respectiv recuperarea parțială a unor categorii de venituri (TVA, contribuții de asigurări, impozit pe venit și profit). Totodată, cele mai însemnate creșteri nominale se remarcă în cazul TVA și contribuțiilor de asigurări”, explică ministerul.

Încasările din impozitul pe salarii și venit s-au ridicat la circa 21 de miliarde de lei în perioada ianuarie-septembrie 2021, consemnând o creștere de 16,0% (an/an), susținută de sporul încasărilor din impozitul aferent pensiilor (+46,8%), impozitul pe dividende (+31,1%), respectiv Declarația unică (+21,0%).


Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au sporit cu 11,2% – dinamică superioară celei înregistrate de fondul de salarii din economie de 7,8%.

Contribuțiile și TVA-ul au tras veniturile în sus

Contribuțiile de asigurări au înregistrat 94,33 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului 2021, în creștere cu 13,8% (an/an). Ca și în cazul impozitului pe venit, evoluția este superioară dinamicii fondului de salarii (Fig. 2) și a fost influențată atât de încasările reduse din perioada comparabilă a anului 2020, cât și de recuperarea parțială a contribuțiilor amânate la plată în anul anterior.

Încasările din impozitul pe profit au însumat 13,7 miliarde de lei în primele trei trimestre 2021, în creștere cu 26,4% (an/an). Acest avans a fost determinat de principala componentă – încasările din impozitul pe profit de la agenții economici, cu o dinamică pozitivă de 30% (an/an).

Încasările nete din TVA au înregistrat 56,6 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului curent, în creștere cu 38,9% (an/an). În același timp, restituirile de TVA au însumat 18,47 miliarde de lei în perioada analizată, cu 10,3% peste nivelul înregistrat în ian-sept 2020.

”Evoluția încasărilor din TVA a fost influențată de baza redusă aferentă anului trecut – când au fost implementate măsurile de amânare a termenului de plată a TVA, recuperarea parțială a TVA amânat la plată în 2020, respectiv redresarea bazei macroeconomice relevante”, explică ministerul.

Creștere la accize, ca urmare a normalizării consumului de carburanți

Veniturile din accize au însumat 25,96 miliarde de lei în ian-sept 2021, în creștere cu 17,2% (an/an).

”În structură, se remarcă o dinamică de 18,6% în cazul încasărilor din accizele pentru produsele energetice – determinată în principal de normalizarea consumului de carburanți față de perioada de referință, respectiv un avans de 13,8% al încasărilor din accizele pentru produse din tutun, susținut și de majorarea accizei la țigarete”, se arată în Notă.

În ceea ce privește veniturile din fonduri europene, acestea au însumat 19 miliarde de lei în primele nouă luni, în creștere cu 18,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ritm relativ redus de creștere a cheltuielilor publice

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 314,65 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 6,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

”Pe primele nouă luni ale anului 2021 cheltuielile de investiții au fost cu 3,97 miliarde de lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 10,64 miliarde de lei”, se arată în documentul citat.

Privind în structură însă reiese că fondurile europene sunt principala sursă de creștere a investițiile.

Cheltuielile de capital, respectiv investițiile finanțate exclusiv de la bugetul de stat, au înregistrat o scădere de 6,8% în primele nouă luni, la 16,9 miliarde de lei.

De cealaltă parte, cheltuielile aferente proiectelor finanțate din fonduri UE au însumat aproape 21 de miliarde de lei, în creștere cu 27,3%.

Astfel, cheltuielile total pentru investiții au fost în valoare de 33,74 miliarde de lei, în creștere cu 13,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Sporuri și alte cheltuieli de COVID

Cheltuielile de personal au însumat 82,7 miliarde de lei, în creștere cu 2,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 7,0% din PIB, cu 0,7 puncte procentuale mai puțin față de aceeași perioadă a anului anterior.

”Din total cheltuielilor de personal, plățile reprezentând stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 71,7 milioane lei, precum și alte cheltuieli de personal, inclusiv sporuri acordate personalului medical și auxiliar implicați în activitățile cu pacienții diagnosticați cu COVID-19 de aproximativ 1,87 de miliarde de lei”, transmite ministerul.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 42,46 miliarde lei, în creștere cu 7,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Circa 5,27 miliarde de lei din total acestora reprezintă plăți pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi și alte produse necesare diagnosticării și tratării pacienților infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2, precum și plata pentru vaccinuri împotriva Covid -19.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 111,8 miliarde de lei în creștere cu 7,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Totodată, până la sfârșitul lunii septembrie au fost realizate plăți de 3,2 miliarde de lei reprezentând decontările îndemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate pentru concedii medicale.

Cheltuielile cu subvențiile au fost de 4,97 miliarde de lei, o mare parte dintre acestea fiind alocate către transporturi, respectiv subvenții pentru transportul călătorilor, precum și pentru sprijinirea producătorilor agricoli.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: