marți

23 aprilie, 2024

25 noiembrie, 2021

Execuția bugetului general consolidat în primele zece luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 48 de miliarde de lei, echivalentul a 4% din PIB, reiese din datele publicate miercuri de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

În aceeași perioadă a anului anterior, deficitul bugetar se ridica 74 de miliarde de lei, circa 7% din PIB. Față de primele zece luni din 2021, deficitul a urcat cu 0,26 puncte procentuale.

Reamintim că actualul guvern este unul interimar, fiind demis prin moțiune de cenzură la începutul lunii octombrie, ceea ce înseamnă că luna trecută nu a putut adopta decizii prin OUG.


Evoluția deficitului bugetar din primele zece luni a fost determinată, potrivit MFP, de:

  • creșterea veniturilor bugetare cu 1 punct procentual din PIB (an/an), influențată preponderent de avansul încasărilor din TVA;
  • reducerea cheltuielilor bugetare cu 2 puncte procentuale din PIB (an/an), în principal ca urmare a diminuării ponderii în PIB a cheltuielilor cu salariile și cu asistența socială.

Totodată, în perioada ianuarie-octombrie 2021 cheltuielile de investiții au fost cu 2,71 miliarde de lei mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, iar plățile cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 au fost de 11,36 miliarde de lei.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 308,6 miliarde de lei în primele zece luni ale anului 2021, cu 17,1% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut.

”Această evoluție a fost influențată atât de încasările reduse din perioada comparabilă a anului trecut – ca efect al unor măsuri de sprijinire a contribuabililor (amânarea termenelor de plată, bonificații și scutiri), cât și de redresarea indicatorilor economici, respectiv recuperarea parțială a unor categorii de venituri (TVA, contribuții de asigurări, impozit pe venit și profit)”, transmit reprezentanții MFP.


Cele mai însemnate creșteri nominale se remarcă în cazul TVA și contribuțiilor de asigurări.

Încasările nete din TVA au însumat 64,4 miliarde de lei în primele zece luni din 2021, în creștere cu 35,2% față de aceeași perioadă din 2020.

În același timp, restituirile de TVA au însumat 20,2 miliarde de lei în perioada analizată, cu 10% peste nivelul înregistrat anul trecut.

”Evoluția încasărilor din TVA a fost influențată de baza redusă aferentă anului trecut – când au fost implementate măsurile de amânare a termenului de plată a TVA, recuperarea parțială a TVA amânat la plată în 2020, respectiv redresarea bazei macroeconomice relevante”, se arată în nota MFP.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 24,6 miliarde de lei în primele zece luni ale anului 2021, în creștere cu 9,6 față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 356,6 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 5,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 38,2 miliarde de lei, în creștere cu 7,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent când au fost în valoare de 35,5 miliarde de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: