duminică

21 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2021

Negociatorii Parlamentului European şi cei ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene au convenit, după discuţii încheiate în cursul nopţii de luni spre marţi, bugetul pe 2022 al UE, care se va cifra la 169,5 miliarde de euro, transmite DPA. Cifra reprezintă o majorare cu circa 5 miliarde de euro faţă de planificarea bugetară pentru anul în curs.

Acordul dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2022 urmează să fie ratificat de Consiliu și de plenul Parlamentului European în următoarea sesiune plenară și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Printre obiectivele bugetului se află combaterea consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19 şi promovarea protecţiei mediului. O mare parte din fonduri va continua să fie folosită pentru subvenţiile către fermieri şi regiunile mai puţin dezvoltate din statele UE.


Un diplomat a comentat, la scurt timp după obţinerea acordului, că s-a putut ajunge la un compromis rezonabil după negocieri îndelungate şi dure cu Parlamentul European, şi că bugetul va întări Europa şi capacitatea acesteia de acţiune.

Compromisuri și victorii

Un punct disputat în negocieri a fost solicitarea Parlamentului European de suplimentare a personalului său cu 300 de angajaţi. Statele membre au considerat că nu există justificare suficientă pentru această cerere, însă, în cele din urmă, ea a fost acceptată.

Un alt subiect fundamental a fost suma ce ar trebui pusă la dispoziţie pentru 2022. Parlamentul European a intrat în negocieri cu o solicitare de 171,8 miliarde de euro, în timp ce statele membre au propus 167,7 miliarde, puţin sub cifra de 167,8 miliarde propusă de comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, în prima sa variantă pentru bugetul pe 2022.

Noul buget va cuprinde o alocare de aproximativ 839 milioane de euro pentru Programul European de Sănătate. Creșterile de alocări bugetare pentru Programul European de Sănătate au constituit o prioritate și, a transmis europarlamentarul Siegfried Mureșan, reprezintă o victorie a Parlamentului European.


Programul de mobilitate universitară Erasmus+ are de asemenea de câștigat în urma acestui acord, printr-o alocare suplimentară de 35 milioane de euro față de propunerea inițială a Comisiei. Astfel, pentru anul 2022 există o alocare pentru Erasmus+ de aproximativ 3,4 miliarde de euro.

La insistența Parlamentului au crescut fondurile europene pentru securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene cu 25 milioane de euro pentru anul următor. Pentru anul 2022, tot PE a obținut o creștere de 60 milioane de euro pentru Programul Orizont Europa, față de propunerea inițială a Comisiei de 12,18 miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: