sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 noiembrie, 2021

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri un proiect de rectificare bugetară înainte de aprobarea noii formule guvernamentale de către Parlament. Ministrul desemnat al Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că rectificarea va fi aprobată de noul guvern vineri seara. Cu siguranță, proiectul va fi modificat, pe de-o parte pentru a acomoda noua filosofie bugetară a guvernului Ciucă, pe de altă parte pentru că proiectul nu cuprinde toți ordonatorii de credite ai noului guvern, cu structură modificată față de guvernul anterior.

Potrivit proiectului de rectificare de la care va pleca noul guvern, Ministerele Agriculturii și Transporturilor ar primi cu 2,3 miliarde, respectiv cu 757 milioane de lei  mai puțin, în timp ce Ministerul Sănătății – în plus cu 2,451 miliarde de lei, cel al Muncii (în structura actuală) 2,195 miliarde de lei, iar fondul de rezervă al Guvernului 727 milioane de lei, potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat de Ministerul Finanțelor.

Proiectul păstrează ponderea deficitului bugetar pe 2021 la 7,13% din PIB, deși deficitul (cash) crește cu 1,101  miliarde de lei, până la 84,9 miliarde de lei. Creșterea economică prevăzută la 7% ajunge la o valoarea nominală a PIB de 1.190,3 miliarde de lei.


Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 4,324 miliarde lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat cu 5,429 miliarde de lei.

Cresc dobânzile plătite de stat, costul pandemiei și al muncii

Creditele bugetare pentru Ministerul Finanțelor (acțiuni generale) ar fi suplimentate cu 3,409 miliarde de lei, din care 1,265 miliarde de lei numai pentru plata dobânzilor.

Alocarea în plus pentru Sănătate de 2,25 miliarde de lei, este justificată cu:

 • suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate,
 • asigurarea necesarului de finanțare până la sfârșitul anului aferent drepturilor de personal pentru unele categorii de medici și personal medical din spitale, cabinete medicale școlare, ale asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari,
 • programe de sănătate finanțate din bugetul ministerului,
 • plata unor despăgubiri civile reprezentând restituiri de clawback;

La Sănătate au fost  diminuate cheltuielile pentru finanțarea proiectelor cu finanțare din FEN aferente cadrului financiar 2014-2020, cheltuielile pentru programele cu finanțare rambursabilă, având în vedere execuția bugetară înregistrată până la această dată, potrivit notei de fundamentare a rectificării.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministerul Muncii ar fi primit suplimentar aproape 2,2 miliarde de lei, pentru:

 • asigurarea drepturilor de natura asistenței sociale  în vederea compensării aferente consumului de energie electrică și gaze,
 • plății indemnizațiilor acordate la întreruperea activității în condițiile pandemiei, a alocațiilor de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu handicap, a indemnizației de creștere a copilului și
 • plății integrale a pensiilor și  indemnizațiilor și a ajutorului de încălzire,
 • creșterea transferurilor din bugetul de stat către Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale cu 82,0 milioane lei.

Vor fi diminuate transferurile:

 • pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu 142,4 milioane lei,
 • către bugetul asigurărilor pentru șomaj cu suma de -49,4 milioane lei concomitent

Ar mai primi în plus:

 • Ministerul Justiției: 823,9 milioane lei, în principal pentru plata drepturilor salariale restante stabilite prin hotărâri judecătorești și acte administrative și a dobânzilor legale aferente titlurilor executorii.
 • Ministerul Public: 346,5 milioane lei, din care 339,2 milioane pentru plata titlurilor executorii, precum și pentru debite restante datorate personalului
 • Ministerul Finanțelor: 164,7 milioane lei
 • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: 129,3 milioane lei
 • Ministerul Afacerilor Interne: 44,9 milioane lei.

Topul reducerilor. „Economiile” vin mai ales din necheltuirea fondurilor externe

 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: 2,314 miliarde  lei, din care 2,3 miliarde sunt fondurile externe nerambursabile ca urmare a întârzierilor în implementarea acțiunilor aferente perioadei de tranziție 2022-2023.
 • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: 757,3 milioane lei. Un minus de 948 milioane de lei este pus pe seama proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020. Cresc cu 300 milioane de lei subvențiile pentru operatorii economici de sub autoritatea ministerului.
 • Ministerul Energiei: 172,8 milioane lei
 • Ministerul Economiei (inclusiv Antreprenoriatul și Turismului, care vor forma alt minister): 156,4 milioane lei
 • Secretariatul General al Guvernului:  59,9 milioane lei
 • Curtea de Conturi: 48,5 milioane lei
 • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: 42,7 milioane lei.
 • Ministerul Culturii:  45,1 milioane lei.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: