26 septembrie, 2022

Deficitul bugetar al României a urcat la circa 33 de miliarde de lei în primele opt luni din 2022, echivalentul a 2,4% din PIB, sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, reiese din datele publicate luni de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 293,8 miliarde de lei la nivelul lunii august 2022, cu 22% peste nivelul încasat în aceeași perioadă a anului trecut. ”Evoluția favorabilă a acestora fost influențată preponderent de avansul veniturilor din TVA, venituri nefiscale, alte impozite și taxe pe bunuri și servicii, contribuții de asigurări și impozit pe profit”, explică reprezentanții MFP.

Încasările nete din TVA s-au ridicat la 60,8 miliarde de lei în primele opt luni, în creștere cu 22,6% (an/an), în timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 18,1 miliarde de lei, cu 9.2% mai ridicat față de cel din anul anterior. ”Dinamica veniturilor din TVA a fost influențată preponderent de evoluția favorabilă a bazei macroeconomice relevante”, explică MFP.


Datele oficială indică însă o scădere a nivelului rambursărilor de TVA din august, la sub două miliarde de lei, după ce în iulie se apropiaseră de patru miliarde de lei.

Veniturile nefiscale au însumat 28,2 miliarde de lei în perioada ianuarie-august, consemnând o creștere de 52,1% (an/an), susținută de avansul veniturilor din proprietate  dividende, redevențe petroliere și vărsăminte din veniturile nete ale BNR.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 326,8 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 16,7% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuieli mari cu dobânzile. Subvențiile s-au dublat

Se remarcă în continuare și cheltuielile cu dobânzile, care au fost de 19,2 miliarde de lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, plățile de dobânzi aferente portofoliului de datorie publică s-au majorat cu 7,3 miliarde de lei, ”ca urmare a creșterii ratelor de dobândă în contextul inflaționist manifestat îndeosebi începând cu a doua parte a anului 2021, atât pe plan intern cât și internațional, cât și ca urmare a incertitudinilor generate de conflictul armat din Ucraina”, explică MFP.


Cheltuielile cu subvențiile au fost de 8,7 miliarde de lei, duble față de primele opt luni din 2021.

”Această sumă reprezintă subvenții pentru transportul de călători, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, precum și pentru schema de compensare pentru consumul de energie electrica și gaze naturale al consumatorilor noncasnici pentru sezonul rece 2021-2022 (2,02 miliarde de lei)”, explică reprezentanții ministerului.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 33,1 miliarde de lei, în creștere cu 9,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent când au fost în valoare de 30,2 miliarde de lei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: