cursdeguvernare

joi

12 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Premierul anunță că excepțiile la Codul Fiscal costă aproximativ 74 mld. lei: ”S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”

impozit minim global

23 iunie, 2023

Ministerul Finanțelor analizează situația derogările de la Codul Fiscal, urmând să propună măsuri de eliminare a unora dintre ele, dar numai după ce se va discuta cu beneficiarii acestor excepții, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu. Valoarea excepțiilor acordate este de aproximativ 74 de miliarde de lei, sumă ce va trebui redusă consistent, conform obligațiilor asumate prin PNRR.

”Sunt excepţii la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde” de lei, a declarat Marcel Ciolacu, care a anunțat sfârșitul acestei anormalități:

”Este un lucru total anormal şi o recomandare venită de la toate organismele financiare internaţionale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurenţial egal în România. S-a terminat perioada excepţiilor peste excepţii”.


Deocamdată, nu se va lua însă nicio decizie, a explicat premierul”Nu vom lua nicio decizie, avem recomandările internaţionale, în acest moment se face o analiză la Ministerul de Finanţe dar nu vom lua nicio decizie până când nu vom sta de vorbă cu toţi actorii implicaţi”.

(Citește și: „Facilitățile fiscale au făcut ca încasările din contribuții sociale să fie cu 1,8 de mld. lei sub estimare, în T1„)

PNRR pune ordine și în Codul Fiscal

La fel ca și reforma pensiilor speciale, eliminarea excepțiilor din Codul Fiscal este asumată în cadrul PNRR măsurilor de reducere a deficitului. ”PNRR prevede să începem să scoatem din excepţii. Da, cred că în viitor vor trebui scoase anumite execepţii, asta nu înseamnă că din analiza noastră preliminară vom umbla la excepţiile din IT, în acest moment. Sunt excepţii de aproape 20 de ani din câte ştiu eu şi au adus un lucru benefic, un hub important în România, această excepţie”, a spus vineri premierul Ciolacu, citat de News.ro.

Numeroase din aceste excepții au fost introduse chiar de partidul pe care-l conduce actualul premier.

Facilitățile fiscale au făcut ca încasările din contribuții sociale să fie cu 1,8 de mld. lei sub estimare, în T1

Avansul contribuțiilor sociale încasate la buget în primul trimestru al anului 2023 nu au ținut cadența majorărilor salariale, conform Raportului privind execuția bugetară din primul trimestru al anului. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, contribuțiile sociale au urcat cu 3,62 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă un avans de 10,9%, în timp ce fondul brut de salarii la nivelul economiei a crescut cu 14,5%.


Contribuțiile sociale realizate în primul trimestru al anului 2023 au fost de 36,92 miliarde lei (2,3% din PIB), cu un grad de realizare a programului de 95,2%, ceea ce înseamnă un minus de 1,86 de miliarde de lei.

Măsurile intrate în vigoare al căror impact a fost calculat greșit de MF și pentru care s-a ratat estimatul:

Evoluția încasărilor din contribuții sociale în perioada analizată se situează sub evoluția fondului brut de salarii la nivel de economie de 14,5%, ca urmare a efectelor generate în trimestrul I 2023 decâteva măsuri luate de Guvern:

  • extinderea facilităților fiscale acordate în sectorul agricol și industrie alimentară
  • neincluderea în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor (pentru salariații cu nivelul salariului de bază brut lunar egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată și venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor ce nu depășește nivelul de 4.000 lei inclusiv)
  • încetarea de la plată a CASS pentru veniturile din pensii mai mari de 4.000 lei, efectul fiind un minus de 0,13 miliarde lei la buget
  • restituirea, începând cu data de 1 martie 2023, a sumei reținute cu titlul de CASS din veniturile din pensii, un minus de 0,07 miliarde lei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ciolacule, la ce iti trebuie recomandari internationale?! Nu stii ce ai de facut? Sau vrei sa te ascunzi in spatele altora? Ai grija cu salariile sim pensiile speciale, romanii nu mai vor sa le plateasca.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ciolacule, la ce iti trebuie recomandari internationale?! Nu stii ce ai de facut? Sau vrei sa te ascunzi in spatele altora? Ai grija cu salariile sim pensiile speciale, romanii nu mai vor sa le plateasca.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: