cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Facilitățile fiscale au făcut ca încasările din contribuții sociale să fie cu 1,8 de mld. lei sub estimare, în T1

2 mai, 2023

Avansul contribuțiilor sociale încasate la buget în primul trimestru al anului 2023 nu au ținut cadența majorărilor salariale, conform Raportului privind execuția bugetară din primul trimestru al anului. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, contribuțiile sociale au urcat cu 3,62 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă un avans de 10,9%, în timp ce fondul brut de salarii la nivelul economiei a crescut cu 14,5%.

Contribuțiile sociale realizate în primul trimestru al anului 2023 au fost de 36,92 miliarde lei (2,3% din PIB), cu un grad de realizare a programului de 95,2%, ceea ce înseamnă un minus de 1,86 de miliarde de lei.

Măsurile intrate în vigoare al căror impact a fost calculat greșit de MF și pentru care s-a ratat estimatul:

Evoluția încasărilor din contribuții sociale în perioada analizată se situează sub evoluția fondului brut de salarii la nivel de economie de 14,5%, ca urmare a efectelor generate în trimestrul I 2023 decâteva măsuri luate de Guvern:

  • extinderea facilităților fiscale acordate în sectorul agricol și industrie alimentară
  • neincluderea în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor (pentru salariații cu nivelul salariului de bază brut lunar egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată și venitul brut realizat din salarii şi asimilate salariilor ce nu depășește nivelul de 4.000 lei inclusiv)
  • încetarea de la plată a CASS pentru veniturile din pensii mai mari de 4.000 lei, efectul fiind un minus de 0,13 miliarde lei la buget
  • restituirea, începând cu data de 1 martie 2023, a sumei reținute cu titlul de CASS din veniturile din pensii, un minus de 0,07 miliarde lei.

Gradul de realizare a programului de încasări al bugetelor sociale:

  • bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate: 95,8%
  • bugetul asigurărilor sociale de stat: 94,8%
  • bugetul asigurărilor pentru șomaj: 85,6%

Cum au crescut încasările pe aceste componente:

  • bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate: 9,3%
  • bugetul asigurărilor sociale de stat: 11,3%)
  • contribuțiile de asigurări la bugetul asigurărilor pentru șomaj: -1,9%.

Cheltuielile de personal au crescut cu 7,8%

  • Cheltuielile de personal au fost în sumă de 30,54 miliarde lei și s-au efectuat în proporție de 93,9% față de nivelul estimat a se efectua în trimestrul I 2023, arată Raportul de execuție.
  • Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 1,9% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai puțin față de aceeași perioadă a anului anterior.
  • Cheltuielile de personal au crescut cu 7,8% comparativ cu trimestrul I 2022, pe fondul creșterilor salariale din sectorul bugetar acordate începând cu 1 ianuarie 2023.

Cheltuielile cu asistența socială

Au fost în sumă de 50,53 miliarde lei, au reprezentat 3,2% din PIB și s-au efectuat în proporție de 99,2% față de programul trimestrial.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut comparativ cu trimestrul I 2022 cu 9,5%.


Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de:

  • majorarea de la 1 ianuarie 2023, a punctului de pensie cu 12,5% , respectiv de la 1.586 lei la 1.785 lei
  • majorarea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 1.000 lei la 1.125 lei
  • acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 lei, precum și de acordarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu dizabilități sub forma unei indemnizații compensatorii.

Cheltuielile cu asistența socială au fost influențate și de plățile suportate de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale, care în perioada analizată au fost în sumă de 1,12 mld lei, precum și de majorarea alocațiilor de stat pentru copii începând cu 1 ianuarie 2023.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: