joi

25 aprilie, 2024

15 aprilie, 2013

Contul curent al balanței de plăți a consemnat un excedent de 327 milioane euro după primele două luni din acest an. Rezultatul comunicat de BNR confirmă trendul anunțat în ianuarie iar modificarea pozitivă de aproape un miliarde de euro de la un an la altul este remarcabilă. Cu toate acestea, trebuie semnalată și travesarea pragului psihologic de 100 miliarde euro datorie externă ( sold la 28 februarie 2013).

Explicațiile soldului pozitiv se regăsesc pe mai multe posturi din contul curent, după cum urmează:

1.Cel mai important factor, deficitul din schimbul de bunuri cu partenerii externi s-a contractat de aproape patru ori, de la 640 milioane euro la 175 milioane euro. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri cu valuta rezultată din exportul de bunuri ( în termeni FOB, fără cheltuielile cu trnsportul și asigurarea pentru aducerea mărfurilor în țară) a urcat de la circa 92% la 98%.


2.Soldul serviciilor a trecut de pe minus pe plus iar excedentul pe servicii a început să acopere aproape integral deficitul pe mărfuri, după uzanțele la nivelul UE. Dacă transporturile și-au dublat rezultatul favorabil, turismul a rămas pe deficit la același nivel.

3.Schimbarea majoră față de începutul anului trecut s-a produs pe segmentul de alte servicii, unde soldul negativ destul de consistent s-a transformat în excedent. Interesant este că Nu veniturile au fost cele care au crescut, ci sumele facturate pentru servicii oferite din străinătate au scăzut cu aproape 30%, ceea ce sugerează o urmărire mai atentă a unor contracte de consultanță.

4.Veniturile și-au îmbunătățit și ele rezultatul prin diminuarea înregistrată pe debit, dar asta pentru că profitabilitatea firmelor străine ce au investit la noi a fost mai scăzută. În schimb, sumele trimise de românii care lucrează în străinătate au crescut cu un sfert față de primele două luni din anul 2012, ceea ce a dus la un aport net de 560 milioane euro, ceea ce a însemnat cam 50% în plus.

Situația datoriei externe

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele două luni din acest an au totalizat doar 163 milioane euro și au fost în scădere, atât față de anul trecut ( 192 milioane euro în ianuarie – februarie 2012), cât și de la o lună la alta ( 103 milioane euro în ianuarie 2013 și 60 milioane euro în februarie 2013).


Modificarea ponderilor datoriei pe scadențe a continuat, cu deplasarea dinspre termen scurt spre termen mediu și lung.

Astfel, datoria externă pe termen mediu și lung a crescut cu 2,6% față de finalul anului precedent, la 80.754 milioane euro, în timp ce datoria pe termen scurt a scăzut cu 3,1%, la 19.623 milioane euro.

Această evoluție reduce presiunea de refinanțare pentru moment, dar sporește în timp obligațiile asumate. De altfel, luna februarie 2013 a adus traversarea pragului de 100 miliarde euro datorie externă.

(Citește și: ”Datoria statului român – o radiografie”)

Soldurile aferente împrumutului de la FMI, datoriei publice garantate și datoriei negarantate public s-au diminuat pe toată linia ( -8%, -2% și respectiv -1% față de finalul lui 2012).

În schimb, a crescut semnificativ datoria publică directă, de la 23.696 milioane euro la 27.003 milioane euro, adică aproximativ cu o șeptime.

Gradul de acoperire a rezervei exprimat în luni de importuri a urcat la valoarea ultraliniștitoare de 8,4 luni, față de 7,1 luni la 31 decembrie 2012.

În schimb, rata serviciului datoriei externe a crescut la 34,5% pe primele două luni din 2013, cu un punct procentual peste nivelul mediu consemnat pentru anul 2012. Faptul confirmă capacitatea bună de rambursare a datoriilor externe dar reclamă plafonarea acestora.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: