miercuri

21 februarie, 2024

3 decembrie, 2022

Estonia a semnat un contract pentru achiziționarea de sisteme de lansatoare de rachete americane HIMARS, pentru suma de 200 de milioane de dolari, a anunțat sâmbătă Centrul estonian pentru investiții în apărare (ECDI), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Directorul executiv al ECDI, Magnus-Valdemar Saar, a încheiat acordul vineri cu Agenția americană de cooperare pentru apărare și securitate (DSCA), o agenție a Departamentului Apărării din SUA, pentru a îmbunătăți „capacitatea de tir indirect” (asupra țintelor care nu sunt vizibile pentru operatorul bateriei) a forțelor estoniene, potrivit unui comunicat.

Acest tip de lansator de rachete a fost furnizat Ucrainei de către Statele Unite, sporindu-i capacitatea de apărare în fața invaziei ruse, lansate pe 24 februarie.


Estonia, vecină cu Rusia, și-a crescut de atunci cheltuielile pentru apărare, la fel și statele vecine baltice, Lituania și Letonia, precum și Polonia.

Aceasta este cea mai importantă achiziție de arme realizată vreodată de Estonia. În cadrul acestui contract, partea estonă va furniza muniție, precum și soluții de comunicare, de pregătire și de logistică, a declarat Ramil Lipp, șeful departamentului de armament al ECDI.

Rachetele comandate de Tallinn – al căror număr exact nu a fost precizat – sunt de diferite tipuri, raza lor de acțiune variind de la 70 la 300 de km. Ele vor fi livrate din 2024.

În noiembrie, Lituania și-a anunțat intenția de a cumpăra opt sisteme de lansatoare de rachete HIMARS, pentru suma de 495 de milioane de dolari.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: