Creșterea economică de anul viitor va fi afectată de combinația politicilor guvernamentale, de relaxare fiscală – pe de o parte, și de creștere a salariilor din sectorul public – de de altă parte.
Companiile ar putea suferi noi poveri fiscale, potrivit unui raport al Erste Group Research, emis joi.
„Păstrarea deficitului bugetar la 3% din PIB în 2018, în contextul recentelor creșteri salariale din sectorul public, „ar putea duce automat la o povară fiscală suplimentară asupra companiilor şi ar împiedica creşterea economică”, spune raportul citat.
Raportul estimează creșterea economică din 2017 la 5,5% și, deocamdată, la 4,1% în 2018.
Creșterea economică din 2018 depinde de elementul cheie al politicii fiscale, în condițiile în care „există o mare incertitudine dacă guvernul va fi în măsură să mai ia noi măsuri de relaxare”, apreciază Erste Group Research (EGR).
Banca Națională a României (BNR), la rândul său, ar putea crește rata dobânzii la depozitele constituite de bănci, certificând astfel sfârșitul perioadei de relaxare monetară, „mai ales dacă Banca Centrală Europeană își va reduce propriul program de relaxare cantitativă (QE)”
EGR amintește că guvernatorul BNR a spus că banca centrală „va începe să-și normalizeze politica monetară în viitor, prin îngustarea coridorului simetric al ratelor dobânzilor pentru facilitatea de depozit și, respectiv, creditare, de la ± 1,0 puncte procentuale (pp) în jurul ratei cheie de dobândă (1,75%), în prezent, la ± 1,5 pp”.
„Credem că rata la depozite ar putea fi majorată chiar în trimestrul IV din 2017”, spune raportul citat.
Pe de altă parte, presiunile de depreciere pe leu vor continua, pentru că „riscurile fiscale și deficitul de cont curent se vor amplifica”.
EGR estimează un curs de 4,62 lei / euro la sfârșitul anului și de 4,65 lei/euro în septembrie anul viitor.
Erste Group Research folosește și resursele analitice ale echipei de la BCR.