sâmbătă

30 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 mai, 2023

Emmanuel Macron urmează să asigure țările din Europa Centrală și de Est că Franța înțelege că mediul de securitate al continentului a fost permanent schimbat după invazia rusă din Ucraina, iar pentru asta UE are nevoie de reînarmare.

Președintele Macron a fost adesea privit cu suspiciune în Europa de Est, în special în Polonia, din cauză că dă impresia sau chiar a declarat răspicat că vede Rusia ca parte a arhitecturii de securitate a Europei și că folosește războiul din Ucraina pentru a stimula autonomia europeană în materie de Apărare într-un mod care slăbește legăturile de securitate ale UE cu SUA.

(Citește și: ”Emmanuel Macron scandalizează aliații baltici și Ucraina cu sugestia ca Rusiei să i se acorde garanții de securitate”)

Președintele Franței, acum ferm împotriva Rusiei

Într-un discurs programat miercuri la un forum de securitate din capitala Slovaciei, Bratislava, Emmanuel Macron va cere, scrie The Guardian, o „trezire strategică” a Uniunii. El va evidenția ”munca” pe care a făcut-o Franța pentru a proteja flancul estic al NATO, inclusiv prin detașarea a 1.250 de soldați francezi în România și 300 în Estonia.


El va sublinia, de asemenea, rolul francez în deblocarea aprovizionării cu tancuri de luptă către Ucraina și va sublinia angajamentul Franței față de victoria Ucrainei, precizând că nu va tolera apariția unui nou conflict înghețat în Europa.

Un oficial de la Elysée a subliniat că președintele Macron a aprobat deja o creștere cu peste o treime a cheltuielilor planificate pentru apărare ale Franței pentru 2024-2030, comparativ cu 2019-25.

(Citiți și: ”Macron lansează o nouă dezbatere de tipul ”NATO în moarte cerebrală”. Oficial american: Poate nici noi nu ar trebui să alegem tabere și să lăsăm UE să se descurce singură cu Ucraina”)

Președintele Macron vede creșterea ca parte a unei schimbări majore a cheltuielilor pentru apărare în curs de desfășurare, fără nicio perspectivă de încheiere a războiului prea curând.

Europa are nevoie de un scut, dar și de sabie

Președintele Franței va argumenta că Europa, susținută de finanțare UE, trebuie să facă mai mult pentru a-și susține propria capacitate de producție de armament și pentru a explora parteneriate de apărare între statele membre.


Se așteaptă ca președintele Macron să avertizeze despre o erodare profundă și constantă a stabilității strategice europene din cauza retragerilor succesive ale Rusiei din tratatele de control al armelor nucleare, precum și a deciziei recente de transfer de arme nucleare tactice rusești în Belarus.

Ca parte a răspunsului, Franța și Germania vor găzdui o conferință militară pe 19 iunie axată pe o propunere germană pentru o inițiativă europeană de „scut al cerului”.

Franța va susține că Europa și NATO au nevoie nu doar de o apărare aeriană mai puternică, ci și de o nouă capacitate de lovituri de precizie.

Oficiali de la Palatul Elysée au spus: „Nu este suficient să ai scuturi, ai nevoie și de săbii”. Propunerea de dezvoltare a acestei capacități a fost discutată recent la un summit franco-britanic de la Paris, în martie.

Surse franceze au spus că președintele Macron nu insistă ca această capacitate europeană de apărare să fie structurată exclusiv în jurul UE, ci în cooperare cu NATO.

***

(Citiți și: ”Interviu Pierre Andrieu / Rusia nu va mai putea avea pretenții de putere globală. Echilibrul motorului franco-german și poziția UE în ecuația mondială”)

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: