duminică

28 aprilie, 2024

9 februarie, 2023

Oameni de știință din Spațiul European de Cercetare și din întreaga lumea sunt așteptați să depună proiecte de cercetare în cadrul celui de-al doilea apel lansat de The Extreme Light Infrastructure (ELI), anunță eli-beams.eu. Proiectele vor putea fi realizate la infrastructurile din Ungaria și Cehia, dar și la Măgurele, chiar dacă ELI-NP (Laserul de la Măgurele) nu face parte din consorțiul european.

„Extreme Light Infrastructure este cea mai avansată infrastructură de cercetare bazată pe laser din lume, iar facilitățile ELI oferă acces la o gamă largă de sisteme laser și surse secundare de mare”, precizează anunțul. Acestea facilități permit cercetare la standardele cele mai avansate în domenii precum chimia, fizica, medicina și știința materialelor.

Ca urmare a colaborării fructuoase dintre ELI ERIC și Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), cu sprijinul Proiectului IMPULSE din Programul Horizon 2020, apelul include toate cele trei centre de cercetare ELI, menționează comunicatul.

Laserul de la Măgurele nu este inclus în faza a doua (ELI-ERIC) a marelui program european ELI, din cauza mai multor neînțelegeri dintre fosta conducere a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și partenerii de proiect. Cu toate acestea, infrastructura ELI-NP a fost inclusă și în primul apel de proiecte de cercetare, lansat anul trecut. În urma acestui apel au fost depuse în total 45 de propuneri de experimente, dintre care 17 pentru ELI-NP. Din cele 17 propuneri pentru ELI-NP, 4 propuneri au avut investigatori principali din România, iar pentru celelalte au fost din Franța, Italia, Germania, India, Canada, Marea Britanie, Spania, Polonia, Israel.

Cele trei centre de cercetare ELI pentru care se pot depune proiectele de cercetare în cadrul celui de-al doilea apel:

  • ELI ALPS în Szeged, Ungaria (Termen depunere aplicații: 25 aprilie 2023; 16:00 CET)
  • ELI Beamlines în Dolní Břežany, Republica Cehă (Termen depunere aplicații: 25 aprilie 2023; 16:00 CET)
  • ELI Nuclear Physics în Măgurele, România (Termen depunere aplicații: 24 martie 2023; 16:00 CET)

Propunerile vor fi evaluate de un grup internațional de experți și acceptate pe baza excelenței științifice.

Procesul de depunere a cererilor

Înainte de a trimite o propunere, un utilizator trebuie să își creeze un cont pe portalul ELI ERIC pentru utilizatori. Accesul la portalul utilizatorului se acordă odată ce contul este creat, urmând instrucțiunile din e-mailul de confirmare.

Cercetătorul principal (PI) care depune o propunere completează formularul de depunere online, descriind conținutul științific și tehnic al experimentului propus. Utilizatorii sunt încurajați să ia legătura cu persoanele de contact ELI responsabile, enumerate pentru fiecare instrument, înainte de depunerea propunerii. Formularul de depunere online poate fi revizuit și editat cu ajutorul butonului „Save” (Salvare) până la data limită de depunere. Pentru a finaliza și a trimite propunerea, trebuie utilizat butonul „Save and edit”. Propunerea este disponibilă la rubrica „Propunerile mele”. Informații suplimentare și ajutor privind procesul de depunere a propunerilor pot fi găsite aici. Solicitanții trebuie să activeze notificările de sistem pentru a primi actualizări importante de la portalul pentru utilizatori ELI ERIC.


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: