luni

22 aprilie, 2024

6 decembrie, 2022

Grupul francez Thales și compania germană Marvel Fusion vor coopera pentru extinderea sistemului laser ELI-NP de la Măgurele, a anunțat marți Ministerul cercetării, Inovării și Digitalizării.

Potrivit Ministerului, cele două companii vor colabora cu Centrul de cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) din România în ”cercetări relevante pentru fuziunea nucleară, ca nouă sursă de energie pentru viitor”.

Cine sunt actorii implicați

Marvel Fusion, companie înființată la München în 2019, urmărește o cale nouă și mai rapidă către comercializare a energiei de fuziune. Conceptul său tehnologic inovator se bazează pe lasere cu impulsuri scurte, extrem de intense și ținte de combustibil proprietare.


Cercetători de la Universitatea Ludwig-Maximilian (LMU) din München, de la Universitatea Stanford și de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și-au unit recent forțele cu Marvel Fusion pentru a pune în aplicare acest concept de fuziune.

Marvel Fusion este în prezent finanțat cu 60 de milioane de euro în capital privat și cooperează cu Thales, TRUMPF, Siemens Energy, ELI-NP și LMU.

Thales este lider global în tehnologii avansate, investind în inovații digitale și „deep tech” – conectivitate, big data, inteligență artificială, securitate cibernetică și calcul cuantic.

Grupul oferă clienților săi – guverne, întreprinderi și organizații – soluții, servicii și produse care ajută la îndeplinirea unui rol critic în domenii precum apărare, aeronautică, spațiu, transporturi, identitate digitală și securitate.


Thales are 81.000 de angajați în 68 de țări. În 2021, Grupul a generat vânzări de 16,2 miliarde euro.

Obiectivele colaborării

Pe parcursul anului 2023, cei trei parteneri intenționează să îmbunătățească parametrii sistemului laser, cum ar fi contrastul temporal al impulsului laser, ceea ce va permite obținerea unor capabilități unice necesare cercetării proceselor de fuziune bazate pe laser.

După încheierea cu succes a adaptărilor propuse, Marvel Fusion va deveni prima companie privată care stabilește o colaborare științifică cu ELI-NP.   

Thales va furniza o nouă unitate de extindere temporală a impulsurilor laser, ceea ce va reduce inițial puterea de vârf. Impulsurile extinse, mai puțin puternice, vor putea fi apoi amplificate și comprimate.

Acest proces face parte din metoda CPA (Chirped Pulse Amplification), pentru a cărei dezvoltare Dr. Donna Strickland și Dr. Gérard Mourou au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2018. Gérard Mourou face parte din Comitet pentru Știință și Tehnologie al companiei Marvel Fusion.

Campania experimentală va fi inițiată în anul 2023 și va urmări validarea parametrilor-cheie ai interacțiunii laser-materie între impulsurile laser de mare intensitate cu durate de zeci de femtosecunde (o femtosecundă este o milionime dintr-o miliardime de secundă) și ținte nanostructurate de combustibil.

Pe parcursul experimentelor, oamenii de știință vor examina procesele fizice esențiale ale interacțiunii și optimizarea acestora.

Având potențialul de a înlocui în mod sustenabil combustibilii fosili ca sursă de energie primară, energia de fuziune este considerată, pe scară largă, drept cea mai promițătoare soluție la criza energetică actuală.

Pe baza rezultatelor de la ELI-NP și a cooperării cu Thales, Marvel Fusion își propune să prezinte elementele de bază ale noii sale tehnologii în decurs de 3 ani, ca precursor pentru construirea, spre anii 2030, a primelor centrale electrice comerciale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: