vineri

28 ianuarie, 2022

Se caută soluții pentru Laserul de la Măgurele – premierul, miniștri și parlamentari, vizită la Institut

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 ianuarie, 2022

Problema finalizării proiectului laserului de la Măgurele (ELI-NP) a fost discutată joi de premierul Nicolae Ciucă, la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, cu specialiștii implicați în proiect și mai mulți miniștri.

„Au avut loc discuții, împreună cu reprezentanții conducerii institutului și ai proiectului ELI-NP, cu reprezentantul Administrației Prezidențiale, parlamentari, reprezentanți ai administrației locale și ai mediului academic. A fost prezentat stadiul actual de implementare a proiectului și au fost discutate soluții necesare pentru respectarea termenului de finalizare a proiectului ELI-NP. În acest sens, va fi organizată o întâlnire a Comitetului Interinstituțional privind proiectul ELI-NP”, a anunțat ulterior un comunicat al Guvernului.

Premierul a fost însoțit în vizita de la Măgurele de ministrul investițiilor și proiectelor europene – Dan Vîlceanu, de ministrul economiei – Florin Spătaru, și de Iulian Popescu – secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Etapa a II-a a proiectului laserului european a demarat fără România

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

România, deținătoarea unuia dintre cei trei piloni principali (ELI-NP, de la Măgurele) ai Laserului European, a pierdut și statutul de Observator Fondator al celei de-a doua etape a proiectului, ELI ERIC.

Comisia Europeană a decis anul trecut lansarea Consorțiului european pentru această infrastructură de cercetare (ERIC) doar cu Republica Cehă și Ungaria, așa cum au cerut aceste state ce au dezvoltat celelalte două componente ale proiectului Extreme Light Infrastructure (ELI), cel mai important din lume în domeniul laserului.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr