Banca Centrală Europeană (BCE) s-ar putea abține de la o nouă creștere robustă a ratei dobânzii de referință la următoarea ședință de politică monetară, pe fondul perspectivelor de creștere tot mai pesimiste din zona euro, a sugerat Ignazio Visco (foto), membru în Consiliul guvernatorilor BCE, într-un interviu pentru Politico.
Comentariile lui Ignazio Visco au redus speranțele investitorilor cu privire la o nouă creștere de 50 de puncte de bază a dobânzilor în septembrie. BCE a lansat ciclul de înăsprire a condițiilor monetare din zona euro săptămâna trecută, când a operat prima majorare a ratei cheie din ultimii 11 ani.
Ignazio Visco a refuzat să spună în mod explicit dacă în septembrie va avea loc o creștere de 25 sau de 50 de puncte de bază, dar a menționat că decizia BCE se va baza pe „evoluțiile prețurilor și ale economiei reale, deoarece economia reală afectează prețurile”.
„Ceea ce vedem în economia reală, cu siguranță nu este teribil de încurajator”, a adăugat Visco, care conduce și banca centrală a Italiei.
BCE a majorat săptămâna trecut dobânzile cu 50 de puncte de bază, peste așteptările investitorilor, invocând drept argument accelerarea inflației la 8,6% în iunie.
De atunci, semnalele privind evoluția economiei globale au fost ”sumbre”, a comentat guvernatorul italian, citând datele privind încrederea consumatorilor și cele privind evoluția industriei germane.
„China este un caz incert, iar politica de zero toleranță a Covid-19 cu siguranță nu ajută”, a adăugat el. „Nici în Statele Unite nu poate fi exclusă o recesiune tehnică”.
Încetinirea creșterii ar putea stabiliza prețurile pe termen mediu, ceea ce ar permite BCE să acționeze mai puțin agresiv. Dar Visco a avertizat și asupra unor evoluții care ar putea trage prețurile în sus, cum ar fi șocurile pe partea de ofertă generate de pandemie, precum și de războiul din Ucraina.
Deprecierea euro la paritate cu dolarul american, cel mai redus nivel din ultimele două decenii, reprezintă o problemă în plus pentru BCE, deoarece se traduce prin importuri mai scumpe de energie.
Un alt aspect ce îngrijorează decidenții politicii monetare europene îl reprezintă ritmul semnificativ mai agresiv de majorare a dobânzilor asumat de Rezerva Federală din SUA.
„Pe termen scurt, diferența de rată a dobânzii dintre zona euro și SUA are cu siguranță un rol de jucat”, a admis Visco.
„Nu sunt pregătit să spun că vom avea o altă majorare de 50 de puncte de bază”, a spus el în legătură cu ședința BCE din toamnă, adăugând că perspectivele întunecate de creștere nu sunt încă suficient de sumbre pentru a forța Consiliul guvernatorilor să renunțe la planurile de înăsprire, deoarece condițiile monetare sunt încă foarte laxe.
***