joi

18 aprilie, 2024

9 mai, 2022

Economia chineză, a doua cea mai mare din lume, s-a confruntat cu dificultăți atât pe plan intern, unde cererea a scăzut semnificativ, cât și pe frontul extern, ritmul de creștere al exporturilor încetinind substanțial, în aprilie, reiese din datele publicate de autoritățile de la Beijing.

Astfel, pe plan intern, vânzările de autoturisme s-au înjumătățit în aprilie față de anul anterior, în contextul în care acestea au avut de suferit și în 2021, pe fondul deficitelor acute de semiconductori.

Datele anunțate de asociația producătorilor de autoturisme din China arată că după ce în primele două luni vânzările au înregistrat creșteri semnificative, acestea au cvasi-stagnat în martie, iar în aprilie au scăzut cu 48% față de anul anterior.


Estimarea reprezintă cea mai mare scădere a vânzărilor pentru cea mai mare piață auto din lume din februarie 2020, când vânzările au scăzut cu 79% față de anul anterior.

Scăderea bruscă este cel mai recent indicator al costurilor economice mari pe care le au măsurile de urgență impuse de China pentru a controla focarul de coronavirus din Shanghai și din alte orașe mari, producătorii având dificultăți de a reporni producția, transmite Reuters.

În ceea ce privește cererea externă, datele autorităților vamale arată că avansul exporturilor a decelerat la o singură cifră în aprilie, cel mai slab ritm din ultimii aproape doi ani, în timp ce importurile s-au menținut aproape neschimbate, deoarece restricțiile mai stricte și mai largi ale COVID-19 au oprit producția din fabrici și au redus cererea internă.

Exporturile în dolari au crescut cu 3,9% în aprilie față de anul precedent, față de avansul de 14,7% raportat în martie, cel mai lent ritm din iunie 2020, scrie Reuters.


Cifrele slabe arată că sectorul comercial al Chinei, care reprezintă aproximativ o treime din produsul intern brut, își pierde avântul, deoarece blocajele din toată țara au dus la întreruperi ale lanțurilor de aprovizionare din centre mari precum Shanghai, sporind riscurile unei încetiniri mai profunde a celei de-a doua economii a lumii.

Activitatea fabricilor chineze a înregistrat o contracție puternică în aprilie, potrivit sondajelor din industrie, stârnind temeri privind încetinire abruptă care ar putea afecta creșterea economică de la nivel global.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: