vineri

26 aprilie, 2024

11 martie, 2022

Congresul Popular Național al Partidului Comunist Chinez (CPPC) a aprobat vineri o creștere de 7,1%, la circa 230 de miliarde de dolari, a cheltuielilor militare ale Chinei, ce mai mare creștere din ultimii trei ani, potrivit presei internaționale citate de Agerpres.

La conferința anuală, oficialii Partidului Comunist Chinez (PCC) au reiterat ambițiile geopolitice ale Chinei cu privire la Taiwan. Conducerea comunistă de la Beijing consideră insula – guvernată separat de continent din 1949 – ca parte a teritoriului Chinei.

În ultima zi a reuniunii anuale la Beijing, cei aproape 3.000 de delegați ai CPPC au aprobat politicile economice ale guvernului, precum și un proiect de buget pentru acest an. Cheltuielile totale ale statului chinez sunt ar urma să fie majorate cu doar 3,9% în 2022.


Majorarea cheltuielilor pentru apărare are loc în contextul amenințărilor din partea conducerii comuniste la adresa Taiwanului democratic și al disputelor teritoriale ale Chinei cu vecinii săi în Mările Chinei de Sud și de Est, notează DPA.

Mai mulți foști oficiali americani au vizitat Taiwanul săptămâna trecută pentru a trimite un semnal de sprijin al SUA pe fondul crizei din Ucraina. Statele Unite furnizează Taiwanului arme, dar administrațiile anterioare de la Washington au lăsat deschisă chestiunea dacă ar veni în ajutorul insulei în cazul unui atac.

Președintele american Joe Biden a declarat în octombrie că SUA au “obligația” să facă acest lucru.

Delegații CPPC au aprobat totodată o țintă de creștere economică de 5,5% din PIB în 2022, peste estimarea FMI din ianuarie, de 4,8%.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: