joi

28 martie, 2024

6 octombrie, 2020

Miniștrii de Finanțe ai statelor membre UE (Ecofin) au aprobat marți proiectul prin care se înființează Fondul european de revenire economică în ciuda îngrijorărilor care persistă în legătură cu faptul că verificările legate de modul în care sunt utilizate fondurile ar putea întârzia transferul banilor către statele membre.

O majoritate calificată a miniștrilor a acceptat marți, în sistem videoconferință, o formă de compromis a textului negociată de președinția germană a Consiliului. Decizia de marți, scrie Politico, deschide calea aprobării textului și de către ambasadorii statelor membre la UE (reuniune programată vineri), iar ulterior negocierilor între Consiliu și Parlamentul European pentru forma finală a legislației.

În acest moment, cele mai importante instrumente anunțate de Comisia Europeană (Fondul de revenire și Bugetul Multianual) ca mijloace de combatere a efectelor economice produse de coronavirus nu au legislația aprobată.


Singurele instrumente folosite în ultimele 6-7 luni au fost ajutoarele de stat aprobate de Comisie (adică permisiunea acordată statelor membre să își finanțeze singure sectoarele economice în pericol iminent) și libertatea de a redistribui fonduri disponibile din bugetul anului în curs.

”Privind asupra modificărilor operate pe text, consider că forma actuală a proiectului constituie o bază solidă pentru începutul negocierilor cu Parlamentul European”, a afirmat ministrul german de Finanțe Olaf Scholz (foto), care a prezidat reuniunea Ecofin de marți.

Numărul crescut de cazuri de infectare cu Covid-19 din toată Europa a impulsionat miniștrii de Finanțe să depășească o serie de divergențe – e vorba de dorita ”componentă verde” a proiectelor care se pot finanța din Fond sau de incertitudinea actuală în ceea ce privește viitorul mecanism de condiționare a accesului la fonduri de respectarea statului de drept.

Nu este clar nici care vor fi noile taxe care vor alimenta bugetul Uniunii


Perspectiva accesului la granturi și credite în valoare totală de 672,5 miliarde euro s-a dovedit mai atractivă decât varianta prelungirii discuțiilor contradictorii în Ecofin, mai ales în contextul în care BCE a avertizat recent în legătură cu gradul de vulnerabilitate al economiilor europene.

Negocierile asupra formei finale a textului legislativ vor continua, foarte probabil, în condițiile în care Parlamentul European s-a arătat profund nemulțumit de faptul că nu i se atribuit niciun rol activ în mecanismul de gestionare a acestui fond și a anunțat că nu va vota legislația propusă dacă nu primește rolul de a verifica modul în care guvernele cheltuie banii alocați.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: