marți

2 iulie, 2024

24 iunie, 2024

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) cere abrogarea ordonanțelor de urgență publicate vineri, 21 iunie, în Monitorul Oficial și inițierea unui dialog cu toate părțile interesate pentru ”identificarea de soluții fiscale sustenabile”, arată o postare pe Facebook a organizației.

“Marele circ fiscal românesc, unde funcționarii de stat se joacă de-a v-ați ascunselea cu responsabilitățile lor (transferându-le tocmai contribuabililor, adică celor cale le finanțează și salariile), în timp ce mediul de afaceri este tratat ca un personaj principal suspect, într-o piesă intitulată „Toți sunt evazioniști”. Nu putem identifica adevărații evazioniști? Nicio problemă: mai bine presupunem că sunt toți! Facem reguli mai aspre pentru toți, ca să nu mai scape nimeni”, spune CECCAR.

”Soluția pentru a umple vistieria statului asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația”

Conform sursei citate, „nici nu mai contează că sistemul informatic abia funcționează, important este că regulile sunt acolo, „sculptate” în „piatra digitală a ministerului”.


„Acest circ birocratic se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația. România nu are nevoie doar de instrumente digitale, ci de o mentalitate digitală la conducerea executivă a autorității care elaborează legislația fiscală”, se arată în document.

În Monitorul oficial a fost publicată vineri seara OUG 70/2024 (procedura pentru e-TVA), care a fost adoptată de guvern, fără o dezbatere publică serioaasă, la doar 2 zile de la publicarea pe site-ul Finanțelor.

(Citește și: ”Marcel Boloș anunță normele decontului precompletat e-TVA. Reacții nervoase ale contabililor, plus o socoteală făcută de Gabriel Biriș”)

Decontul precompletat RO e-TVA conţine date şi informaţii privind operaţiunile economice declarate de către persoanele impozabile şi transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (RO  e-Factura, RO e-Sigiliu, RO e-Transport, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice, sistemul informatic integrat vamal).

Normele aprobate pun în sarcina contabililor să explice Fiscului, dacă există diferențe în ceea ce privește datele din facturile transmise prin intermediul sistemelor informatice ale statului în cursul lunii și decontul de TVA, de ce există aceste diferențe.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: