miercuri

1 mai, 2024

30 decembrie, 2023

Sistemul e-Factura funcționează, are capacitatea de a prelucra zeci de milioane de facturi pe zi, după cum au demonstrat testele de performanță derulate, a declarat sâmbătă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a declarat că şi-a propus „toleranţă zero faţă de evaziunea fiscală”, arătând că planul în această privinţă „nu este unul răzleţ”, ci este „complex, articulat, integrat”, construit pe etape, începând cu introducerea modulului e-Factura de la începutul anului, continuând, tot de la 1 ianuarie, cu declararea în vamă a tuturor mărfurilor care provin din achiziţii intracomunitare, întrucât 40% din gap-ul de TVA de 9 miliarde de euro vine din aceste achiziţii.

Alte etape ale planului sunt introducerea, din vara acestui an, a decontului de TVA pre-completat, introducerea raportării datelor contabile obligatorie, introducerea modulelor anti-fraudă fiscală pentru e-Factura, e-case de marcat electronice, e-transport, introducerea sigiliului electronic al mărfurilor, introducerea scannerelor în vămi din primul trimestru al anului viitor.

Nu sunt probleme cu e-Factura, spune ministrul Finanțelor


“Lăsați grija bonurilor fiscale. Nu au treabă cu e-Factura. Ele se emit la casa de marcat”, a spus ministrul.

Suntem în stare să prelucrăm pe zi zeci de milioane de facturi, deci din acest punct de vedere nu sunt probleme la testele de performanță, a declarat Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, citat de News.ro.

 „Cei care nu vor să folosească modulul e-Factura în mod intenționat, am o veste proastă pentru ei. Dacă trece de controlul Curții Constituționale Legea privind combaterea infracțiunilor economico-financiare, neutilizarea cu rea intenție a modulului e-Factura înseamnă închisoare de la 3 la 10 ani. Nu este de joacă”, a avertizat ministrul Boloș.

Conform șefei ANAF, Mioara Cârciumaru, instituția urmează să organizeze mai multe webinarii pentru e-Factura.

Creşterea colectării nu se bazează doar pe digitalizare


Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, susţine că nu se bazează doar pe proiectele de digitalizare pentru creşterea colectării şi reducerea deficitului bugetar în 2024, în condiţiile în care de la 1 ianuarie intră în vigoare o serie de măsuri din Legea 296/2023 şi din „Ordonanţa trenuleţ”, dar există şi măsuri „dure” care ţin de combaterea evaziunii fiscale de la care se aşteaptă „sume consistente de bani”.

„Nu ne bazăm doar pe digitalizare. Exclus acest lucru. De la 1 ianuarie intră a doua tranşă de măsuri pe Legea 296, care înseamnă câteva lucruri mari. Accizele să nu le uităm, care devin actualizate pentru tutun, apoi prin efectul legii pentru produsele energetice, acestea nu sunt măsuri noi ci sunt în legislaţie, actualizarea cu inflaţia, o ştie toată lumea, nu este o noutate, şi mai sunt accizele la produsele cu zahăr. De la 1 ianuarie intră în vigoare măsura pentru produsele agroalimentare cu un conţinut de zahăr mai mare de 10 gr/100mg. De asemenea, impozitul minim pe cifra de afaceri şi impozitul minim pe microîntreprinderi intră în vigoare. Ne aşteptăm la o analiză serioasă după trimestrul I, să validăm care sunt rezultatele reale. Acum ne hazardăm, pot să vă spun orice bazaconie acum, să mă fac de râs. Sunt lucruri pe care trebuie să le vedem cum merg. Trimestrul I este definitoriu pentru ceea ce înseamnă impactul consistent pe care îl are această lege şi, de asemenea, să nu uităm de ordonanţa „Trenuleţ” unde avem măsuri de consolidare fiscală, care sunt cu venituri suplimentare. De asemenea, mai avem măsurile care ţin de combaterea evaziunii fiscale. Să nu uităm că ele sunt dure şi de la ele se aşteaptă sume consistente de bani”, a declarat, sâmbătă, Boloş.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: