28 iunie, 2018

Ministerul Culturii a solicitat UNESCO amânarea discutării dosarului de înscriere a Roșiei Montane pe lista patrimoniului internațional, confirmă un comunicat care-l citează pe George Ivașcu, ministrul MC.

Subiectul era programat pentru discuții în ședința Comitetului Patrimoniului Mondial ce are loc la Manama, în Bahrain, în perioada 24 iunie – 4 iulie, dar Guvernul dorește amânarea până după soluționarea procesului de la ICSID, unde Gabriel Resources a solicitat de la statul român despăgubiri de 4,4 miliarde de lei.


Gabriel Resources deţine 80,69% din totalul acţiunilor Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), companie înfiinţată cu scopul de a dezvolta controversatul proiect minier în ţara noastră, dar care nu a primit până acum autorizațiile necesare începerii exploatării aurului de la Roșia Montana.

Privatizarea CFR Marfă – acceași încercare a Guvernului de a se acoperi cu aviz CSAT

Includerea Peisajului Cultural Minier de la Roșia Montană în lista Patrimoniului Mondial ar duce la pierderea procesului, susține comunicatul MC.

Reamintim că președintele a refuzat miercuri, în ședința CSAT, abordarea acestei situații, așa cum solicitase ministrul George Ivașcu, care-și dorea un aviz din partea Consiliului pentru solicitarea acordată UNESCO.

Klaus Iohannis a considerat însă că problema trebuie gestionată exclusiv de Executiv, în atribuțiile căruia intră problemele de acest gen.


O situație asemănătoare a avut loc în vara lui 2013, când Cabinetul Victor Ponta nu a dorit să-și asume singur privatizarea CFR Marfă și a solicitat aviz CSAT. Președintele de la vremea respectivă, Traian Băsescu, a fost însă categoric: Premierul Ponta să nu aștepte avizul CSAT pentru privatizarea CFR Marfă, pentru că ar fi ilegal!

Operațiunea s-a dovedit un eșec.

Ministrul George Ivașcul, citatîn comunicatul transmis joi de Ministerul Culturii, consideră însă că dosarul Roșia Montană – UNESCO este o problemă de importanță strategică:

Ținând cont de aspectele patrimoniale sensibile în cauza ICSID (dosarul ARB/15/31), unde România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluționarea litigiului de la Curtea de arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului național și a intereselor financiare ale statului român.

Nu suntem dispuși să plătim din buzunarul cetățeanului cele 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma litigiului mai sus menționat.

Așadar, Guvernul României NU SOLICITĂ RETRAGEREA dosarului ci AMÂNAREA acestuia până la soluționarea litigiului în dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 – Roșia Montană, pentru care în data de 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de arbitraj de la Washington.

Acest subiect trebuie scos din paradigma propagandistică și tratat de către toți decidenții statului român ca pe o prioritate de securitate națională (…)

decizie asumată în legătură cu acest subiect ar fi trebuit luată în cadrul Consiluilui Suprem de Apărare a Țării, fiind o temă de importanță strategică, iar Guvernul României consideră că trebuie să lupte în continuare pentru protejarea intereselor financiare ale statului român.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: