marți

30 aprilie, 2024

11 aprilie, 2024

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a repetat miercuri că țara sa nu va accepta mecanismul Uniunii Europene de relocare a migranţilor, în ciuda aprobării în Parlamentul European a legislaţiei menite să limiteze migraţia pe continent.

Parlamentul European a aprobat, miercuri seara, Pachetul ”Migrație și Azil”, o revizuire a sistemului ce reglementează imigraţia în blocul european.

„Vom găsi modalităţi prin care, chiar dacă Pactul privind migraţia va intra în vigoare într-o formă aproape neschimbată, vom proteja Polonia de mecanismul de relocare”, a declarat premierul polonez Donald Tusk, citat de Reuters.


El a adăugat că ţările UE trebuie să se concentreze ”pe protejarea propriilor frontiere”.

Viktor Orban, dezamăgit de votul PE

Polonia nu este singurul stat membru UE care se opune deschis mecanismului de relocare a migranților. „Unitatea a murit, granițele sigure nu mai există. Ungaria nu va ceda niciodată freneziei migrației în masă!” a scis pe X premierul Ungariei, Viktor Orbán, după votul din Parlament.

În timp ce Parlamentul a ratificat pachetul privind azilul și migrația, planul UE de combatere a migrației este departe de a fi finalizat, fiind necesară și aprobarea Consiliului.

Ungaria, responsabilă de pregătirea votului din Consiliu

Interesant este că sarcina negocierii cu statele membre și pregătirea votului în Consiliu va cade în sarcina Ungariei, care preia din iulie președinția rotativă a Consiliului.


Comisia Europeană urmează să prezinte până în iunie un plan de implementare a pachetului Migrație.

De precizat că, în ciuda afirmațiilor categorice ale premierului Orban, Budapesta este interesată să continue să lucreze la abordarea problemei de la frontierele externe, fiind pentru înheierea de acorduri pe migrație cu state terțe.

Până în prezent, Comisia Ursulei von der Leyen a încheiat astfel de acorduri cu Tunisia, Mauritania și Egipt, state care vor beneficia de substanțiale fonduri europene în schimbul promisiunii că vor controla fluxurile de migrație către Europa.

Ce nemulțumește Polonia și Ungaria

Parlamentul European a dezbătut și adoptat miercuri Pachetul legislativ ”Migrație și Azil”, ce are elemente aflate în negociere de opt ani.

Pactul sprijină un sistem de înregistrare mai strict pentru a accelera întoarcerea migranților în conformitate cu regulile Dublin. „Un screening mai strict ar putea ajuta la descurajarea mișcărilor secundare în spațiul Schengen”, se arată în text.

Pactul va include însă ”cote de relocare voluntară” stabilite chiar de statele membre. Astfel de realocări ”voluntare”, dar obligatorii, vor fi activate în timpul unei crize de migrație, definite de text drept „sosiri în masă, bruște, a resortisanților din țări terțe”. Comisia ar decide când să declanșeze mecanismul de criză.

Potrivit textelor adoptate miercuri, ”pentru a ajuta țările Uniunii aflate sub presiunea fluxurilor de migranți, restul statelor vor putea să contribuie prin transferul de solicitanți de azil sau beneficiari de protecție internațională pe teritoriul lor, prin contribuții financiare sau prin sprijin operațional și tehnic”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: