duminică

21 aprilie, 2024

4 octombrie, 2021

Strategia de dezvoltare până în 2030 a Romgaz (SNG) – cel mai mare producător de gaze naturale al țării, prevede producerea de energie din surse regenerabile prin panouri fotovoltaice cu o capacitate instalată de cel puțin 180 MW. Până în 2023 ar trebui să fie funcțională o capacitate de 60 MW.

Strategia Romgaz (simbol bursier SNG) pomenește și de stocarea de CO2 în zăcămintele epuizate de gaze naturale, dar nu avansează nici măcar niveluri indicative de volume stocate, până când nu va fi analizată fezabilitatea injectării de CO2.

Pe de altă parte, ideea extinderii afacerilor la producția de metanol este însoțită de cea a dotării fabricilor respective cu instalații de captare a CO2 generat de acestea.

Extinderea spre verde a afacerilor


Reapar și proiectele de centrale termice care să funcționeze și cu hidrogen, plănuite în parteneriat cu GSP Power, care încă ar mai putea primi parțial finanțare prin PNRR.

Documentul vorbește de „analiza fezabilităţii construirii unor centrale de producere a energiei electrice, pe bază de gaze naturale, cu utilizare de energie verde şi de hidrogen (cu locaţiile cunoscute: Halânga – Mehedinți, Mintia Deva, Constanţa), în condiţiile asigurării finanţării pe proiect şi cu posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile”.

Dintre celelalte obiectivele strategice ale Romgaz se remarcă:

  • reducerea emisiilor de carbon, metan și alte gaze cu minim 10% (la nivelul anului 2030 față de 2020);
  • eliminarea refulărilor în atmosferă și a proiectelor de ardere a gazelor refulate până cel târziu în 2030;
  • convertirea a 20% din parcul auto propriu în mașini ecologice, care să utilizeze hidrogen;
  • limitarea declinului anual al producției de gaze de sub 2,5%;
  • o marjă a profitului operațional EBITDA cuprinsă între 25 – 40% și o rată ROACE (randament al capitalului investit) de cel puțin 12%.

Grija principală: exploatările în perimetre noi și vechi

Pentru noile explorări în zăcămintele deja concesionate se estimează investiții de circa 1,9 miliarde de lei doar pentru faza de explorare. Romgaz dă exemplele perimetrelor Caragele, Snagov și Moldova Nord.

În această lună expiră termenul dat de Exxon Mobil pentru exclusivitatea negocierilor de preluare a participației companiei americane de 50% la exploatarea zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră.


Proiectul Neptun Deep este doar pomenit, ca și cel mai vechi din blocul Trident, unde participația Romgaz este de 12,2%, iar progresele sunt mult mai mici.

Compania își mai propune și extinderea duratei de exploatare a zăcămintelor mature, unde sunt vizate 16 zăcăminte comerciale care asigură aproximativ 56,4 % din producția anuală a companiei, structurate în 9 proiecte.

Performanțele financiare actuale

Profitul net pe 2020 al Romgaz (SNG) a depășit 1.254 milioane de lei, în creștere cu 15,1% în anul pandemiei, în ciuda scăderii veniturilor, dar susținut de reducerea cheltuielilor cu redevența, cu impozitul suplimentar și cu amortizarea.

În primul semestru din 2021, însă, profitul net de 761,6 milioane de lei, a fost mai mic cu 4,9% decât în aceeași perioadă din 2020, chiar dacă cifra de afaceri a crescut cu 2,58%, până la 2,25 miliarde de lei.

În prima jumătate a anului 2021, Romgaz a produs un volum de 2.519,2 milioane metri cubi de gaze naturale, cu 12,2% mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul trecut.

Compania are o valoare de piață de peste 13,41 de miliarde de lei, potrivit cotației acțiunilor SNG la Bursa de Valori București (BVB).

(Descărcați AICI Strategia Romgaz 2021 – 2030)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: