Exploatarea gazelor naturale din zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea începe mai devreme de 2026, în condițiile crizei de gaze naturale din Europa, a declarat directorul financiar de la Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Bloomberg și Agerpres.
Romgaz (SNG) tocmai a preluat de la Exxon Mobil participaţia de 50% la concesiunea perimetrului de ape adânci Neptun Deep, dar operatorul proiectului este deținătorul celeilalte jumătăți, OMV Petrom (SNP) și va avea ultimul cuvânt. Urmează să reevalueze dezvoltarea proiectului, în contextul creșterii preturilor la energie şi a costurilor de construcție.
Promulgarea, miercuri, a noii legi offshore, permite OMV Petrom (SNP) să ia decizia finală de investiție în Neptun Deep până la sfârșitul anului, iar oficialii companiei estimau în decembrie că, după alți 4 ani, vor fi extrase primele volume din cele 100 de miliarde de metri cubi de gaze ale zăcământului.
„Având în vedere ce se întâmplă în Uniunea Europeană, şi necesarul de a avea gaze mai devreme decât ne așteptam, încercăm să analizăm diferite abordări. Analizăm diferiţi indicatori în contextul în care preţul gazelor a explodat”, a declarat directorul financiar de la Romgaz.
Planificarea exploatării în etape
Cele două companii analizează posibilitatea de a se baza mai mult pe infrastructura existentă din Marea Neagră şi să împartă proiectul în două şi chiar trei faze pentru a aduce, mai devreme, gazele pe piaţă, a spus Răzvan Popescu.
„Producţia la Neptun nu ar trebui să înceapă mai târziu de 2026. Aceasta este estimarea iniţială din planurile Exxon, dar poate există o modalitate de a urgenta lucrurile, pentru că ştim cât de necesar este să avem gaze europene”, a adăugat Răzvan Popescu.
Penrtu a contribui la finanțarea proiectului, Romgaz (SNG) vrea să emită obligațiuni internaționale cu scadențe la 5 și la 7 ani.
O primă emisiune în valoare de 500 de milioane de euro ar putea fi lansată mijlocul lui 2023, urmată un an mai târziu de o emisiune similară, potrivit sursei citate.
Și OMV are motive să se grăbească, cel puțin pentru a-și respecta noua strategie, care spune că nu va mai investi în gaze după 2026.
***