miercuri

17 aprilie, 2024

19 martie, 2020

Companiile nevoite să își trimită angajații în șomaj tehnic ca urmare a crizei Covid-19 vor primi banii de la stat în luna următoare a plăților efective către salariați, în urma depunerii unei cereri. Sumele vor fi virate de la bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Contractele de muncă nu pot fi suspendate pe perioada stării de urgență, iar angajații care au intrat în șomaj tehnic nu vor putea fi concediați pentru o perioadă de șase luni de la reluarea activității.

Proiectul de OUG obținut de cursdeguvernare.ro nu prevede niciun impact bugetar al măsurii.

(Citiți și: ”Lista măsurilor de sprijin pe care și le permite România pentru economia afectată de criza Covid-19”)

Condițiile decontării de către stat a sumelor pentru șomaj tehnic:


a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate;

b) înregistrează o diminuare a nivelului veniturilor din exploatare (înregistrate conform reglementărilor contabile) în lunile afectate cu un procent 30% față de:

i. veniturile din aceleași luni ale anului trecut sau

ii. veniturile lunii februarie 2020, în funcție de modul de desfășurare a activității.


c) înregistrează o diminuare a încasărilor cu un procent de minimum 30% față de media încasărilor  din perioada ianuarie-februarie 2020;

d) cel puțin 30% din numărul total de personal este afectat de întreruperea activității total sau parțial.

De asemenea, angajații care intră în șomaj tehnic nu vor putea fi concediați pe o perioadă de șase luni de la data reînceperii activității companiei.

”Angajatorii care beneficiază de prevederile alin. (1) au obligaţia să menţină raporturile de muncă/ /raporturile contractuale ale persoanelor în cauză pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la data reînceperii activității”, se mai arată în proiect.

(Descărcați AICI proiectul de OUG)

Ordonanța prevede și o garanție suplimentară pentru angajați. Contractele de muncă nu vor putea fi suspendate în situația reducerii activității ca urmare a efectelor produse de coronavirus.

”Pe perioada stării de urgență instituită prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 nu poate fi suspendat contractul individual de muncă în temeiul art. 50, lit. f) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicat, cu modificările și completările ulterioare, pentru motive ce țin de încetarea sau reducerea activității ca urmare a efectelor produse de epidemia SARS-CoV-2”.

Arf. 50 din lit. f) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii reglementează situația suspendării contractului individual de muncă în cazuri de forță majoră.

Care este mecanismul

Companiile vor continua să plătească salariile angajaților aflați în șomaj tehnic, urmând să transmită autorităților o serie de documente în vederea decontării sumelor, prin bugetul asigurărilor pentru șomaj.

În vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației, angajatorii depun, prin poșta electronică, la Agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene precum și a municipiului București, în raza cărora își au sediul social, cerere semnată și datată de reprezentantul legal, întocmită conform unui model prevăzut într-o anexă a OUG, însoțită de lista persoanelor care urmează să beneficieze de aceasta indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.

Plata sumelor prevăzute se realizează de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București în baza documentului eliberat de către structurile teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Documentele se depun în luna curentă pentru plata indemnizației din luna anterioară.

Decontarea, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, a sumelor plătite cu titlu de indemnizație se face în cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor.

Utilizarea sumelor virate în contul angajatorului din bugetul asigurărilor pentru șomaj cu altă destinație decât cea stabilită de ordonanță atrage după sine răspunderea penală.

Sumele plătite din bugetul asigurărilor pentru şomaj se reîntregesc din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Fondurilor Europene, în limita sumelor alocate pentru această intervenţie şi în conformitate cu prevederile şi regulile de eligibilitate ale Programului Operaţional capital Uman.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: