vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 martie, 2020

Premierul Ludovic Orban a prezentat joi un rezumat al deciziilor adoptate de în ședința de guvern de miercuri, în privința măsurilor privind sprijinul economiei. Deciziile au fost adoptate la capătul unei ședințe care s-a terminat joi dimineață la ora 3,00.

Atât alocările, cât și distribuirea lor arată, de fapt, cât sprijin își poate permite România pentru a-și susține, într-un moment de criză, economia.

Lista măsurilor anunțate de premier: 

Alocări bugetare

 • Hotărâre de guvern de majorare a bugetului alocat Ministerului Sănătății cu 42 de milioane lei
 • Hotărâre de guvern de majorare a bugetului alocat Ministerului Afacerilor Interne cu 100 milioane lei
 • Asigurarea capitalului de lucru pentru Unifarm, pentru o activitate eficientă de achiziții, fără precizarea sumei alocate

Măsuri economice pentru susținerea angajaților și angajatorilor:

 • Asigurarea plății șomajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii. Plata va fi făcută în limita a 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară.
  Plățile vor fi făcute automat pentru angajații companiilor direct afectate de decizii luate în cadrul stării de urgență (expemple oferite de Ludovic Orban: HoReCa și transport persoane).
 • Important: sumele pentru plata șomajului tehnic vor fi stabilite la rectificarea bugetară
 • Pentru companiile afectate indirect, plata șomajului tehnic se face în baza unei declarații pe propria răspundere a administratorului, condiția esențială: scăderea cifrei de afaceri cu minim 25%.
 • OUG de majorare a plafoanelor de credit acordate IMM cu 5 miliarde de lei, dobândă subvenționată 100% – ”Suntem pregătiți ca, la nevoie, să mai suplimentăm cu încă 5 miliarde lei, și dacă este necesar până la 15 miliarde lei”, a anunțat premierul Orban. „Suntem pregătiți să majorăm, la nevoie, cu alte 5 miliarde de lei și cu până la 15 miliarde de lei”, a spus Ludovic Orban. Garanțiile vor fi de 90% din valoarea creditelor sub 1 milion de lei și de 80 % pentru creditele de peste 1 milion de lei
 • Un buget de 9 miliarde de lei pentru  rambursarea de TVA
 • La rectificarea bugetară va fi suplimentat bugetul alocat pentru decontul concediilor medicale – o sumă încă neprecizată

Modificări la Codul penal și solicitări adresate MAI


Premierul a mai anunțat modificări ale Codului penal, de înăsprire a pedepselor pentru ”fals în declarații privitor la epidemie” și ”zădărnicirea combaterii răspândirii epidemiei”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Premierul Orban a mai anunțat introducerea în Codul penal a unei noi infracțiuni: ”omisiunea de a oferi date complete” în chestionarele legate de epidemie.

Premierul a anunțat că a cerut MAI  ”să ia măsuri energice”pentru respectarea deciziilopr de izolare la domiciliu, eventual cu echipe mobile de jandarmi și oficiali ai primăriilor care să verifice modul în care sunt respectate măsurile de carantină și de izolare la domiciliu.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: