fbpx

La obiect

Datoria externă totală, majorată cu 4 mld. euro într-o singură lună – deficitul de cont curent la 7 luni, mai mare cu 70% față de aceeași perioadă din 2020

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat la finele lunii iulie 2021 un deficit de 9.057 milioane euro, cu aproape 70% peste nivelul din… Mai mult

13.09.2021

La obiect

România importă aproape jumătate din resursele energetice primare de care are nevoie. Deficitul de gaze crește cel mai mult

Importurile de resurse energetice primare, de aproape 8,845 milioane de tone echivalent petrol (tep), au acoperit aproape 45% din totalul resurselor de energie primară consumate… Mai mult

13.09.2021

La obiect

Creșterea puterii de cumpărare aterizează – Educația a coborât spre minus15%

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor… Mai mult

12.09.2021

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

DOCUMENT / Încă o strategie europeană pentru care trebuie să se pregătească România: Interzicerea a noi produse chimice considerate periculoase pentru sănătate

de Adrian N Ionescu , 31.3.2021

Noi probleme s-ar putea adăuga în economie – în industria alimentară, în agricultură și în industria chimică, atunci când va intra în vigoare noua strategie propusă de Comisia Europeană pentru sustenabilitatea produselor chimice.

Strategia a fost aprobată de Consiliul UE și adaugă noi substanțe chimice dăunătoare pe lista actuală a reglementării REACH și vizează eliminarea lor pe termen lung, pentru a se ajunge la „un mediu fără substanțe toxice”.

Noua „strategie chimică” a UE vizează interzicerea acelor substanțe chimice, considerate cele mai dăunătoare, din compoziția:

  • produselor de consum cosmetice,
  • a jucărilor, 
  • a detergenților,
  • a articolelor de îngrijire a copiilor,
  • a mobilierului, a textilelor sau materialelelor care vin în contact cu alimentele, „cu excepția celor care sunt considerate esențiale pentru sănătate, siguranță sau funcționarea societății sau dacă nu există alternative disponibile”, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.

De asemenea, strategia urmărește limitarea expunerii „la perturbatorii endocrini (periculoși pentru sistemul hormonal) și a reducerii efectelor dăunătoare ale amestecurilor chimice”.

Substanțele chimice periculoase urmează să fie eliminate treptat, iar deciziile de interdicție vor fi luate după evaluări caz cu caz.

Strategia chimică a UE „este o parte esențială a Pactului Verde (Green Deal) și a obiectivului ambițios de reducere la zero a poluării” și își propune să înlocuiască substanțele periculoase cu altele mai netoxice, prom,ovate în urma unui nou efort de cercetare și inovare.

Reacții contradictorii în România

Industria chimică românească va face cu greu față, fiind deja destructurată în urma a 30 de ani de tranziție haotică la economia de piață și având tehnologii ne-modernizate.

Deficitul comercial sectorial cel mai cronic în România este cel al produselor chimice: peste 8 miliarde de euro, anul trecut.

(Citiți și: „Deficitul comercial la 11 luni a ajuns la 7,5% din PIB-ul estimat – Dacia revigorează sectorul de mașini”)

Cum pesticidele și insecticidele sunt în prima linie a interdicțiilor, fermierii români sunt foarte nemulțumiți, așteptându-se ca noile substanțe de combatere a dăunătorilor să fie mai scumpe, dar mai puțin eficace.

„Agricultura va avea mari probleme în România, de exemplu pentru că doar unele insecticide sunt potrivite pentru culturile românești de porumb, floarea soarelui și rapiță. Astfel de produse se interzic în România și aflu că în alte țări sunt permise pentru tratarea semințelor de sfeclă de zahăr”, a declarat fermierul și consultantul Daniel Butunoiu, pentru CursDeGuvernare.ro.

Fermierul citat, lider al Asociației Fermierilor Români,  crede că „nu este normal felul în care Comisia Europeană instituie mai întâi interdicții, urmând ca abia apoi să apară invențiile de substanțe de combatere a dăunătorilor, care eventual să fie mai scumpe și mai puțin eficace”.

Pe de altă parte, reprezentanții industriei conservelor consideră binevenite noile interdicții, pentru că nu o afectează.

„Pe noi ne bucură introducerea restricționării adaosului de produse chimice. Noi folosim metode de conservare prin sterilizare la temperatură și ne supără concurența venită de la ofertele toxice”, a declarat Aurel Tănase, președintele patronatului Romconserv.

Noutatea strategiei: Abordarea „de la  fabricare la folosire, reconversie și eliminare”

Noutatea strategiei considerată esențială este trecerea la o abordare axată pe „siguranță și sustenabilitate prin concepție (by design)”.

Altfel spus, abordarea urmărește ciclul de viață la produsului, care ia în considerare toxicitatea substanței chimice în toate etapele existenței sale — de la concepție, la fabricare, până la utilizare, reciclare și eliminare ca deșeu.

„Scopul este de a preveni intrarea substanțelor chimice periculoase în produse încă din momentul concepției. Această abordare urmărește, de asemenea, să stimuleze inovarea și durabilitatea în sectorul substanțelor chimice”, nu uită să spună documentul Consiliului UE.

„Consiliul aprobă asumarea de către UE a unui rol de lider la nivel mondial, prin promovarea ca etalon a normelor sale privind substanțele chimice, precum și prin asigurarea unui acces garantat al UE la substanțele chimice care sunt esențiale pentru sănătate și pentru funcționarea societății” mai spune Consiliul.

Presiunea pe inovare și pe restructurarea industriei

„Ca să avem mai multă protecție, avem nevoie de mai multă inovare” (…) pentru „ chimicale și materiale care sunt sigure și sustenavbile prin concepție, de la producere până la sfârșitul exitențeilor”, a declarat  Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, astă toamnă, cînd Comisia Europeană a pus în conultare publică strategia.

Tot atunci, vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans (foto), avertiza că „industria chimică va trebui să treacă printr-o restructurare substanțială”, neuitând să amintească contextul în care aceasta se va derula, acela al provocării creșterii eficienței energetice și a eliminării combustibilor fosili.

„Cu cât ajutăm mai repede această industrie să se decarbonizeze, cu atât mai devreme va putea să culeagă profiturile de a fi cea mai importantă din lume în domeniul chimic”, a conchis Frans Timmermans.

Problema autorităților europene este că vor fi greu de evaluat riscurile nenumăratelor substanțe chimice de pe piață.

Aceasta „reprezintă o provocare importantă în materie de cunoaștere, iar creșterea viitoare preconizată a producției de substanțe chimice și a utilizării acestora riscă să lărgească și mai mult „teritoriul necunoscut al riscurilor substanțelor chimice”, spune Comisia Europeană.

Vânzările la nivel mondial de produse chimice au fost de 3 347 de miliarde de euro în 2018, când Europa a fost al doilea cel mai mare producător (reprezentând 16,9 % din vânzări), după ce această cotă s-a înjumătățit în ultimii 20 ani, iar previziunile indică o nouă scădere până în 2030, trecând de pe poziția a doua pe a treia, potrivit datelor Comisiei Europene.

Industria chimică este a patra industrie ca mărime din UE, cuprinzând 30 000 de întreprinderi, dintre care 95 % sunt IMM-uri, care angajează direct aproximativ 1,2 milioane de persoane și indirect 3,6 milioane.

(Descărcați de AICI  Strategia Comisiei Europene pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice trimisă Parlamentului European și Consiliului UE)

 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 31.3.2021

Lăsați un comentariu


Europa

Alegeri Germania / Liberalii și Verzii dețin cheia formării noului guvern

Razvan Diaconu

După alegerile federale de duminică, cea mai probabilă rețetă pentru formarea noului guvern este una dintre cele două coaliții: o coaliție „semafor” condusă de social-democrați… Mai mult

Europa

Gazprom invită Europa să contracteze cantități mai mari de gaze

Iulian Soare

Gazprom spune că este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa și că este interesat să încheie mai multe contracte de livrare a… Mai mult

Stiri

Echipa lui Florin Cîțu, după votul Congresului PNL

Vladimir Ionescu

Coechipierii noului ales preşedinte liberal Florin Cîțu au câștigat duminică pe linie funcţiile de conducere din Biroul Politic Național al Partidului Naţional Liberal (PNL). Cea… Mai mult

Europa

Exit-poll Germania: CDU și SPD – umăr la umăr

Razvan Diaconu

UPDATE: Potrivit unor sondaje paralele, anunțate de postul tv ZDF, SPD ar avea circa 2 procente în fața CDU-CSU – 26% la 24%. * Informația… Mai mult

Stiri

România, statul membru cu cel mai mare deficit în comerțul cu produse chimice din afara UE

Marin Pana

România a fost nominalizată într-o analiză a Eurostat drept statul UE cu cel mai mare deficit în comerțul cu produse chimice cu țările din afara… Mai mult

Europa

Premieră europeană: Femeile vor deveni majoritare în Parlamentul islandez în urma alegerilor de duminică

Vladimir Ionescu

Islanda este pe cale să devină primul stat european în care femeile sunt majoritare în Parlament, transmite DW. Circa 33 dintre cele 63 de mandate… Mai mult

Europa

Cum a conturat Angela Merkel istoria Europei în ultimele două decenii şi ce probleme lasă în urmă

Vladimir Ionescu

​Cancelarul german a fost o ancoră a stabilității în vremuri tulburi. Plecarea ei ridică întrebări importante referitoare la viitor, scrie The Guardian într-un amplu editorial… Mai mult