joi

18 aprilie, 2024

9 ianuarie, 2017

ministerul finantelor publiceMinisterul Finanţelor Publice (MFP) a vândut luni certificate de trezorerie (CT) în valoare de 483,2 milioane lei la un randament mediu ponderat de 0,98%, potrivit datelor BNR citate de Agerpres. A fost rostogolită astfel pentru încă un an, în proporție de aproape 97%, o emisiune de 500 de milioane de lei scadentă marţi.

Costul refinanțării datoriei publice este în creștere. , iar dificultăţile refinanţării bugetului încep să apară.

 


Randamentul mediu ponderat la licitaţia de luni a fost de 0,98%. Ultima ofertă de CT reuşită, din 24 noiembrie 2016, s-a adjudecat la o dobânda medie de 0,84% pe an, peste cea din octombrie, de 0,6%. În 22 decembrie, Ministerul Finanţelor a respins cererile băncilor, dobânzile solicitate fiind considerate prea mari.

Următoarea licitație de certificate de trezorerie va fi în 19 ianuarie. Până atunci va mai avea loc redeschiderea a două emisiuni de obligațiuni de stat (OS) de tip bechmark prin sesiuni suplimenatre de oferte necompetitive în 13 și 17 ianuarie, de 500 de milioane de lei, respectiv 300 de milioane de lei, cu scadenţa la 26 februarie 2020, respectiv 19 decembrie 2022.

Vor urma alte două emisiuni de obligaţiuni pe 23 şi pe 26 ianuarie, de 500, respectiv 300 de milioane de lei, cu scadenţa în 2021, respectiv 2027, potrivit unui ordin al MFP.

Datele ieşirilor pe piaţă ale MFP sunt repere şi pentru piaţa valutară, pentru că sporesc cererea de lei.


Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5024 lei/euro, minimul ultimei luni. Calmarea tensiunilor politice ar putea să coboare cursul sub pragul de 4,5 lei, mai ales în preajma datelor emisiunilor MFP.

Deşi a promis în campania electorală un deficit bugetar de 2,7% din produsul intern brut (PIB) pentru 2017, partidul de guvernământ a obținut investitrea guvernului cu un guvern care menţionează doar respectarea limitei de deficit de 3% din PIB, prevăzută de reglementările UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: