2 februarie, 2018

Mai puțin de jumătate dintre statele membre UE sunt considerate ”democrații depline”, arată Indexul mondial al democrației 2017 publicat de The economist Intelligence Unit.

În baza unor scoruri acordate categoriilor procese electorale și pluralism, libertăți civile, funcționalitate guvernamentală și cultură politică, statele primesc un punctaj, departajarea în categorii făcându-se astfel:

  • între 8 și 10 puncte sunt clasificate ”democrațiile depline”
  • între 6 și 8 puncte sunt clasificate ”democrații defecte”
  • între 4 și 6 puncte sunt clasificate ”regim hibrid”
  • între 0 și 4 puncte sunt clasificate ”regim autoritarist”

Potrivit braportului, 11 state UE sunt clasificate în categoria ”democrație deplină”, restul statelor comunitare fiind clasificate ca ”democrații defecte”. Toate statele scandinave fac parte din prima categorie, locurile 1 și 2 fiind ocupate însă de membri ai Zonei Economice Europene- Norvegia și Islanda.


Malta și Spania sunt singurele țări din sudul Europei care fac parte din prima categorie.

România are cel mai mic rating în rândul statelor europene, fiind clasată pe locul 64 în clasamentul general. Tot în categoria democrație defectă intră și statele din Balcani, la fel și țările din sudul continentului- Italia, Cipru, Grecia și Portugalia.

Estul Europei are deja tradiție în clasarea pe locuri proaste în acest index, în principal, scrie raportul, din cauza ”slabei culturi politice, tranziției haotice la democrație, corupției  și dificultății de a păstra domnia legii.”

La ”regim hibrid”, 7 dintre 39 de state care compun categoria sunt state europene- Albania, Moldova, Georgia, Ucraina, Muntenegru, Macedonia, și Bosnia Herțegovina.


Larry Diamond, academician al TheEconomist Intelligence Unit, a declarat cu ocazia publicării raportului că asistăm în ultimul an la ”o recesiune a democrației, iar acest lucru este mai frapant în unele dintre cele mai vechi democrații europene, care par să fi regresat începând cu anul 2006.

Indexul Democrației 2017 poate fi consultat AICI-LINK

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: