joi

25 aprilie, 2024

10 iunie, 2014

Oficiali din comisiile de control şi recepţie ar fi primit mită pentru a accepta fără nicio verificare investiţiile parţiale făcute la Enel Munteania Sud, se spune în referatul prin care procurorii anticorupţie au cerut arestarea preventivă a vicepreședintelui Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Sorin Claudiu Dumbrăveanu.

Grupul italian Enel S.p.A. a cumpărat, în cadrul procesului de privatizare a Electrica, pachetele majoritare de acțiuni de la societăţile devenite ulterior SC Enel Banat SA, SC Enel Muntenia Sud SA și SC Enel Dobrogea SA.

Pentru Enel Dobrogea și Banat nu a fost stipulat niciun angajament de investiții, în contractele de privatizare, iar pentru Enel Muntenia Sud nu au fost respectate obligațiile de investiții, “cu acordul tacit al autorităților române din cadrul ANRE, investițiile parțiale raportate fiind acceptate, fără procedurile de verificare și control din partea reprezentanților ANRE, în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control și recepție”, potrivit referatului citat de AGERPRES.


Neasumarea obligațiilor de investiții a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi a României, menţionează referatul.

Stenogramele din referatul procurorilor DNA pentru arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE Sorin Dumbrăveanu surpind aranjamentele pe care acesta le-ar fi făcut pentru a favoriza Enel, în schimbul unor contracte date de societate unei firme apropiate oficialului.

Serviciile făcute de Sorin Claudiu Dumbrăveanu ar fi vizat mai multe domenii, de la recunoaşterea ilegală a unor investiţii Enel (fără verificarea lor), şi până la stabilirea tarifelor.

Despre investiţii recunoscute fără verificare

Enel nu şi-ar fi respectat obligaţiile contractuale referitoare la investiţii asumate la cumpărarea distribuitorului Muntenia Sud, precizează referatul procurorilor DNA, amintind şi raportul realizat pe acest subiect de Curtea de Conturi, în 2012.


Aceste lucruri au fost posibile pentru că unii oficiali din Autoritate ar fi luat mită: obligaţiile Enel nu ar fi  fost respectate, “cu acordul tacit al autorităților române din cadrul ANRE, investițiile parțiale raportate fiind acceptate, fără procedurile de verificare și control din partea reprezentanților ANRE, în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control și recepție”, potrivit referatului procurorilor.

Printre stenograme se află un fragment dintr-o discuţie purtată pe 20 septembrie 2013, între Florin Gugu (director Enel şi fost angajat ANRE) şi Sorin Claudiu Dumbrăveanu (vicepreşedinte ANRE), în care cel din urmă spune că va găsi o modalitate de a rezolva problema, cea cu recunoașterea investițiilor.
Directorul Enel i-a răspuns: „Sărut mâna! Sărut mâna! Da! Ar fi o gură de oxigen pentru noi, ăștia…”.

Returnarea eşalonată a banilor facturaţi în plus

Principala acuzaţie adusă vicepreşedintelui Sorin Dumbrăveanu este că a luat mită de la Florin Gugu (director Enel) pentru a nu scădea brusc tarifele la energie electrică. Astfel, în loc de o reducere cu 6%, ANRE a stabilit ca distribuitorii de energie să micşoreze cu doar 1,3% tarifele, pentru a regulariza facturile umflate ilegal în anul 2012, de către toţi distribuitorii.

„Este revoltătoare situaţia că stabilirea tarifelor la energie electrică în funcţie de înţelegeri şi interese personale sau de grup, iar nu pe criterii economice obiective, se reflectă în ultimă instanţă, în facturile suportate de consumatorii de produse şi servicii”, au menţionat procurorii anticorupţie în referatul pentru arestarea preventivă a suspecţilor din dosar, citat de MEDIAFAX.

(Citiţi şi „Toţi distribuitorii de energie electrică au umflat facturile în 2012 – consumatorii vor primi banii eșalonat„)

Şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE în care procentul a fost redus la 1,3%, cu unanimitate de voturi, a avut loc pe 21 iunie 2013.

Anchetatorii arată că diminuarea procentului s-a făcut pe baza referatelor întocmite de Direcția aflată sub coordonarea lui Claudiu Dumbrăveanu. Mai mult, el avea calitatea de membru cu drept de vot al Comitetului.

În ziua respectivă, Sorin Claudiu Dumbrăveanu l-a sunat pe Florin Gugu, pentru a-i transmite rezultatele :

Claudiu Dumbrăveanu: Aha. Florin, hai să-ți zic care a fost rezultatul la ordin.

Florin Gugu: Așa.

Claudiu Dumbrăveanu: Până la final, pe scurt, o să fie o reducere de tarif de 1,3% pe timp de 12 luni… S-a aprobat așa. A fost greu să nu… să blochez tot (…)

Claudiu Dumbrăveanu: Zic eu că a ieșit…

Florin Gugu: Da, nu… E ok. 1,3% nu e foarte impactant. Bine”, potrivit stenogramelor prezentate de AGERPRES.

În schimbul intervenţiilor, contracte pentru firma unui prieten

Pentru serviciile aduse, Sorin Claudiu Dumbrăveanu a aranjat cu directorul Florin Gugu atribuirea de către Enel a unor contracte de execuție lucrări, în valoare totală de 407.199,10 lei, firmei SC Electro-Alfa International SRL, al cărei asociat, Ciubotaru Gheorghe, este prieten cu vicepreședintele ANRE.

În stenograme apar şi mai multe referiri la contractele primite Electro-Alfa în schimbul intervenţiilor făcute de vicepreşedintele ANRE.

Pe 20 iunie 2013, ziua şedinţei în care Comitetul de Reglementare al ANRE a stabilit procentul de diminuare cu 1,3% a tarifelor, Claudiu Dumbrăveanu s-a întâlnit într-un hotel din Bucureşti cu prietenul său Gheorghe Ciubotaru, din discuţia lor reieşind că vicepreședintele ANRE a condiționat reprezentantului Enel reducerea procentului de micșorare a tarifelor cu 6% de încredințarea firmei Electroalfa a unor contracte :

Sorin Dumbrăveanu: Orice produs să cumpere… cu care poți să… el e cu altă afacere. Și cu întrerupătoare, și cu… trebuia el să… Era în sevraj (Florin Gugu de la Enel) că eu vreau să le reduc tarifele de furnizare.

Gheorghe Ciubotaru: Da.

Sorin Dumbrăveanu: Deodată și-a adus aminte, că asta mi-a spus-o alaltăteri, când le-am spus că le reduc tarifele. Deodată și-a adus aminte. Acesta e mesajul pe care mi l-a transmis alaltăieri. Uite. Uite-l aici.

Gheorghe Ciubotaru: Trebuia să vândă…

Sorin Dumbrăveanu: L-am chemat și i-am zis să… (râde) în funcție de ce rezultat. Mă mai gândesc… Mâine știe, că a fost azi la el special (posibil la cineva din conducerea Enel). A rămas să confirme mâine.”

Investiţiile, făcute din profituri

Potrivit DNA, prin intermediul SC Enel servicii Comune SA, partea italiană acoperă participația proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de Enel.

Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din țară a sumelor de bani obținute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani direcționate către Enel Investment holding BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam — Olanda, aflată în Grupul Enel, sumele de bani revenind în țară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligațiilor de investiții angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participația ca obligație de investiție din partea acționarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacționar este statul român, respectiv Enel Muntenia Sud, fără a putea fi cuantificată ca participație proprie a părții italiene”, mai susţine DNA.

Despre favorizarea Enel la pivatizarea Nuclearelectrica

Oficiali români implicați în privatizarea SC Electrica SA au în vedere, în schimbul unor sume de bani, favorizarea grupului italian Enel în procedura de privatizare a SC Nuclearelectrica SA, unitățile 3 și 4 – susțin procurorii DNA.

“De asemenea, reprezentanți de la nivelul conducerii instituțiilor implicate în privatizarea Electrica au în vedere favorizarea grupului italian Enel în procedura de privatizare a Nuclearelectrica, unitățile 3 și 4, în schimbul unor sume de bani”, arată referatul DNA.

Enel s-a retras însă, în decembrie 2013, din proiectul prin care un consorţiu de firme dorea să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

Ministerul Economiei negociază acum cu companii chineze construirea celor două reactoare.

Comunicatul Enel: Am respectat întocmai contractele de privatizare

Compania Enel a transmis marţi un comunicat prin care susţine că şi-a onorat toate obligaţiile asumate la semnarea contractelor de cumpărare a filialelor Electrica :

„Enel reitereaza faptul ca a respectat intocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care le-a achizitionat in Romania. Mai exact, nivelul investitiilor agreat in cadrul contractelor de privatizare, pentru toate cele trei companii de distributie (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud), a fost indeplinit si chiar depasit. Din 2005, cand a intrat pe piata din Romania, Enel a investit aproximativ 1.9 miliarde de euro, fara taxele de conectare.

Respectarea prevederilor din contractul de privatizare a fost confirmata si de arbitrajul Camerei de Comert Internationale in situatia companiilor Banat si Dobrogea, care a decis in favoarea Enel…

In ceea ce priveste investigatia in curs, reiteram faptul ca Enel si-a declarat deschiderea pentru a oferi intreg sprijinul autoritatilor, in vederea clarificarii situatiei”, se spune în comunicatul Enel.

Curtea de Conturi

Un raport al Curţii de Conturi estima anul trecut la două miliarde de euro valoarea penalităţilor pe care companiile CEZ, EON şi ENEL ar trebui să le plătească statului român pentru că nu şi-au respectat angajamentele asumate prin contractele de privatizare a cinci filiale Electrica – Electrica Banat, Electrica Oltenia, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Sud şi Electrica Moldova.

Curtea de Conturi a constatat că firmele respective nu au investit întregile sume promise ori au folosit pentru retehnologizare, modernizare şi dezvoltarea activităţii, bani produşi de filialele cumpărate, nu din surse proprii, aşa cum prevedeau contractele de privatizare.

Pentru a-şi recupera banii, statul român a deschis, prin Electrica, mai multe acţiuni la Curtea Internaţională de arbitraj de la Paris, începând cu 2009.

Dosarul mitei pentru date pentru a nu reduce brusc tarifele la energie electrică

Sorin Dumbrăveanu, Gheorghe Ciubotaru și directorul Enel Florin Gugu au fost reţinuţi săptămâna trecută de procurorii anticorupţie, dar instanţa TMB a refuzat mandatele de arestare preventivă cerute de DNA pe numele acestora. Urmează judecarea recursului, la CAB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: