duminică

26 mai, 2024

5 februarie, 2017

Decizia Guvernului de a impune o distribuție minimă ca dividende de 90% din profitul pe anul trecut va crește atractivitatea acțiunilor marilor companii de stat listate la Bursa de valori București (BVB), potrivit celor dintâi estimări ale caselor de brokeraj.

„Decizia se va face simțită îndeosebi asupra companiilor de utilități precum Transgaz (simbol bursier TGN), Transelectrica (TEL) și Electrica (EL, la care statul mai deține 49% din acțiuni, n.r.), care obișnuiau să împartă cu acționarii în jur de 60% din profituri, intenționând să aloce mai mult pentru investiții”, spune un raport al casei de brokeraj Tradeville.

În cazul acțiunilor TGN, TEl și EL, „randamentele dividendelor estimate pe baza profiturilor la nouă luni aproape s-au dublat”, spune raportul citat referindu-se la dividendele estimate pe baza rezultatelor raportate la Bursa de Valori București (BVB) la 30 septembrie 2016 de către companii.


Sunt în joc, și în acest an, câștiguri „cu mult peste cele care pot fi obținute din păstrarea banilor la bancă. Mai mult decât atât, impozitarea este una favorabila, impozitul pe venitul din dividende fiind de doar 5%, față de 16% în celelalte cazuri”, potrivit unui raport al casei de brokeraj Prime Transaction.

Totodată, de la companii precum Romgaz (SNG) sau Conpet (COTE), care distribuiau deja aproape integral profitul către acționari, „ne așteptăm la menținerea acelorași alocări generoase, nefiind excluse dividende speciale (îndeosebi pentru Conpet)”, spun analiștii de la Tradeville.

Totodată, estimările analiştilor celor două case de brokeraj fondatoare a Bursei estimează randamente mari ale dividendelor anticipate ale băncilor şi societăţilor de investiţii financiare (SIF).

Randamentul dividendului este raportul dintre dividendul estimat şi preţul curent de piaţă al acţiunii respective. Valorile randamentelor se corectează şi se stabilizeazează după ce companiile anunţă oficial dividendele şi pe măsură ce se apropie adunările generale a acţionarilor, care le vor aproba.


În ultimii ani, dividendele au constituit cel mai puternic motor care a animat activitatea la BVB, în condiţiile în care investitorii mari tind să tezaurizeze acţiunile, iar speculatorii nu au suficient spaţii de acţiune, din cauza lichidităţii reduse a pieţei.

Tradeville se opreşte la cele mai atractive 10 acţiuni de la BVB, din perspectiva dividendelor calculate cu prețurile din 30 ianuarie 2017:

Prime Transaction a urmărit și randamentele dividendelor companiilor mai mici, dintre care acțiunile producătoarei de electrocasnice Electroargeș Curtea de Argeș (ELGS) și cea de materiale de construcții Prebet Aiud (PREB) promit câștiguri mai mari decât ale acțiunilor companiilor mari:

Totodată, calculele Prime Transaction privind vedetele Bursei, arată și cum pot evolua estimările privind randamentele dividendelor,  în funcție de condițiile curente de piață. Estimările Prime au fost  făcute cu prețurile acțiunilor din 15 decembrie 2016:

Comparația estimărilor celor două case de brokeraj, făcute la distanță de o lună și jumătate, arată creșterea în cazul celor mai recente, din cauză că prețurile de piață mai recente au suferit din cauza incertitudinilor politice. De aceea, raporturile dividend / preț sunt mai mari.

Pe de altă parte, piața va deveni tot mai sensibilă la stimulentul dividendelor pe măsură ce se va apropia datele rapoartelor oficiale ale companiilor privind rezultatele financiare pe 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: