sâmbătă

13 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2023

OMV Petrom a anunţat joi, într-un raport remis Bursei de Valori București (BVB) că se aşteaptă să nu achite taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin OUG nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022, motivând că are ”sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei şi fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”.

Ministerul Finanțelor susține însă că legislația ”vizează întregul sector energetic şi, în speță, toate companiile care activează în domeniu”.

„Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 186. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de
urgență, ne așteptam ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”,se arată în raportul OMV Petrom.


Compania petrolieră mai precizează că, pentru primele 9 luni ale anului 2022, a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit.

„În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioadă a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 și trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”,, mai precizează OMV Petrom.

MFP susține că taxa trebuie achitată de către toate companiile

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor susține că transpunerea regulamentului în legislaţia naţională vizează întregul sector energetic şi, în speță, toate companiile care activează în domeniu.

„Conform art. 1, alin. (1) din ordonanţa Guvernului, taxa de solidaritate se aplicã firmelor care au cifra de afaceri de peste 75 % inclusiv, din activitãţi desfãşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cãrbunelui şi rafinãriilor, cu codurile CAEN:

  • 0610 – «Extracţia ţiţeiului», 
  • 0620 – «Extracţia gazelor naturale», 
  • 0510 – «Extracţia huilei», 
  • 1910 – «Fabricarea produselor de cocserie»
  •  1920- «Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului»”,

subliniază Ministerul Finanţelor.

De asemenea, conform MFP, codurile CAEN şi ponderea cifrei de afaceri au fost stabilite conform, Articolul 2 (Definiţii), punctul 17, din Regulamentul (UE) 2022/1854:

”societăţi din Uniune şi sedii permanente care desfăşoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor” înseamnă societăți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puţin 75% din cifra lor de afaceri din activităţi economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționează în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului (10).

Totodată, contribuția de solidaritate se datorează şi de către părțile afiliate, potrivit ordonanţei Guvernului.

(Citiți și: „Cădere liberă a acțiunilor OMV Petrom și Romgaz la BVB, după Ordonanța suprataxării. Indicele BET, pe minus”)

În perioada octombrie-decembrie 2022, producţia de hidrocarburi a OMV a crescut până la 385.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 381.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al treilea.

Marja de rafinare a OMV (un indicator al profitabilităţii afacerilor cu petrol şi gaze naturale) a urcat până la 17,53 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T4, de la 14,38 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T3 şi 1,71 dolari pentru un baril de echivalent petrol în trimestrul patru din 2021.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, 20,64%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: