miercuri

24 aprilie, 2024

10 ianuarie, 2023

Premierul Nicolae Ciucă a discutat marţi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Romgaz despre producţia de gaze naturale şi punerea în producţie de noi sonde, inclusiv proiectele off-shore la Marea Neagră, inclusiv Neptun Deep, şi evoluţia proiectului centralei de producere a energiei electrice de la Iernut. Comunicatul emis de executiv pune accent pe securitatea energetică pe care trebuie să ne-o asigure acest tip de investiții.

CursdeGuvernare a publicat miercuri, 4 ianuarie, că OMV Petrom are la dispoziție un termen de 6 săptămâni să prezinte Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) studiul de evaluare a resurselor și rezervelor din perimetrul Neptun Deep.

(Citiți și: „Studiul de comercialitate depus de OMV Petrom pentru Neptun Deep – considerat incomplet. Compania are termen 6 săptămâni să se conformeze”)

„Guvernul acordă o importanţă deosebită investiţiilor care contribuie la consolidarea securităţii energetice a ţării. Rolul Romgaz, ca şi companie naţională, este determinant în implementarea planurilor Guvernului de a atinge acest obiectiv”, a spus a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.


Potrivit acestuia, România are nevoie de un ritm alert în implementarea acestor proiecte.

„Pentru asta am asigurat toate instrumentele necesare, atât financiare, cât şi legislative”, a menționat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, referindu-se la prevederile legii off-shore, care ar fi trebuit să crească viteza deciziilor în ce privește investițiile la Marea Neagră.

Centrala Iernut, inclusă pe lista OUG 175/2022 alături de hidrocentrale

La discuția de la Palatul Victoria, conducerea Romgaz i-a prezentat premierului și informații despre stadiul proiectului privind centrala de la Iernut.

La jumătatea lunii decembrie 2022, Guvernul a aprobat OUG 175/2022, referitoare la stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție precum și a altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă.


Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a emis în data de 25 octombrie 2022, Hotărârea nr. 169 privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României pentru asigurarea securității în domeniu prin adaptarea operativă și dezvoltarea de noi capacități de producție energetice, în contextul războiului din Ucraina și a dispus adoptarea măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a acesteia, se mai arată în nota actului normativ.

Potrivit sursei citate, „între direcțiile de acțiune identificate în materialul emis de CSAT, la dezvoltarea de noi capacități de producție a energiei electrice, lit. B – REPowerEU, au fost identificate proiectele de investiții ale Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. (SPEEH S.A.) necesare pentru asigurarea rezilienței energetice”.

(Citiți și: „9 hidrocentrale și un parc fotovoltaic – considerate vitale de CSAT: derogări de la legislație pentru realizarea lor”)

În luna noiembrie 2022, la momentul lansării proiectului de act normativ în dezbatere publică, centrala de la Iernut nu era inclusă pe lista obiectivelor strategice.

În Monitorul Oficial din 14 decembrie 2022, pe lista apare și noua centrală de la Iernut

În vara anului 2021, Romgaz anunța că a reziliat contractul de lucrări pentru construcţia centralei termoelectrice de la Iernut, încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro, întrucât executantul nu a respectat termenul de finalizare.

Prin contract, termocentrala trebuia finalizată în 2019

Termocentrala pe gaze de la Iernut urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2019, potrivit graficului iniţial. Centrala va avea o capacitate instalată de 430 MW.

Anunţul privind rezilierea a venit abia după cinci anunţuri de suspendare a rezilierii, fiecare emisă pe o durată de două săptămâni, timp în care părţile au tot încercat să găsească o soluţie pentru a finaliza centrala:

  • Compania a anunţat pe 2 aprilie că a transmis asocierii Duro Felguera – Romelectro notificarea de reziliere a contactului, din cauză că asocierea nu a executat, în termen, obligaţiile contractuale.
  • Ulterior, pe 9 aprilie, Romgaz a anunţat că suspendă pentru 14 zile notificarea de reziliere a contractului de lucrări privind dezvoltarea CTE Iernut.
  • Iar pe 23 aprilie compania de stat a anunţat că suspendarea notificării de reziliere a fost prelungită până la 7 mai.
  • Ulterior, suspendarea rezilierii contractului a fost amânată până la data de 20 mai 2021 şi apoi până la 2 iunie şi ulterior până la 16 iunie.

Contractul a expirat la 26 decembrie 2020.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: