duminică

5 mai, 2024

21 aprilie, 2022

Guvernul a modificat joi Legea 99/2016 privind achizițiile sectoriale, permițând statului ”să aplice procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea
contractelor sectoriale” – deci fără licitație – de finalizare a unor proiecte energetice dacă respectivul obiectiv are un stadiu de execuție de cel puțin 60%.

Măsura, precizează guvernul, este necesară în vederea ”accelerării finalizării pe termen mediu a unor capacități de producere a energiei electrice care să permită funcționarea Sistemului Energetic Național în condiții de siguranță și securitate în noul context geopolitic”.

Contextul relevant: În anul 2027, Unitatea 1 a Centralei de la Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MWh, va fi oprită timp de 2 ani pentru lucrări de reabilitare, ceea ce, spune guvernul, ”va aduce un deficit semnificativ de energie pe piața internă”.

Iernut, singurul proiect de stat început dar blocat


Guvernul spune că, pe fondul opririi programate a reactorului de la Cernavodă, dar și după interconectarea sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel european, este posibilă apariția unui blackout, ale cărei efecte pot fi înlăturate prin funcționarea unei capacități noi.

În acest moment, singura mare investiție în derulare cu capital de stat pentru producția de energie în România este centrala de la Iernut, proiect al Romgaz întârziat peste trei ani din cauza problemelor la executarea contractului.

Ordonanța de Urgență adoptată joi de guvern permite entității contractante să finalizeze lucrările chiar și cu companii excluse anterior de la licitații din cauza încălcării obligațiilor contractuale.

Romgaz a reziliat pe 18 iunie 2021 contractul de construcție a centralei de la Iernut încheiat în 2016 cu consorțiul Duro Felguera-Romelectro.


Potrivit unui raport tehnic de evaluare cantitativă și calitativă, lucrările de la Iernut sunt realizate în proporție de aproximativ 65 – 70%.

Compania spaniolă Duro Felguera propusese în mai 2021 Romgaz modificarea contractului inițial și împărțirea proiectului în 2 etape: 210 MW operaționali până la sfârșitul anului 2021, restul de 220 MW până în aprilie 2022, cu un cost suplimentar de 17 milioane euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: