joi

18 aprilie, 2024

diferența dintre debit și credit

1 noiembrie, 2022

Este bine să știți care este diferența dintre debit și credit, mai ales dacă folosiți atât un card de debit, cât și unul de credit.

Ce înseamnă debit

Haideți mai întâi să facem referire la definițiile clasice pentru a înțelege diferența dintre debit și credit.

Debitul desemnează o „datorie pe care o are o persoană creditată”.


Diferența dintre debit și credit – ce înseamnă credit

În schimb, creditul reprezintă „o relație economică bănească ce se stabilește între o persoană fizică sau juridică (creditor), care acordă un împrumut în bani sau care vinde mărfuri sau servicii pe datorie, și o altă persoană fizică sau juridică (debitor), care primește împrumutul sau cumpără pe datorie.”

Așadar, putem spune că termenul „credit” se referă la:

  • împrumutul acordat (cu titlu rambursabil și condiționat de obicei de plata unei dobânzi);
  • creanța creditorului (adică dreptul pe care îl are creditorul asupra unei sume de bani ce i se datorează);
  • obligația (bănească), datoria celui creditat;
  • valoarea, suma de bani pe care creditorul o cedează cu titlu rambursabil debitorului său.

De pildă, sintagma „credit ipotecar” desemnează o formă de credit pe termen lung, acordat de o bancă unor persoane (fizice sau juridice), în scopul construirii, achiziționării, reparării sau modernizării de proprietăți imobiliare, în care creditul este garantat cu proprietățile imobiliare respective.

Diferența dintre debit și credit în contabilitate


Într-un registru de contabilitate, debitul reprezintă o coloană în care se înscriu sporurile de activ sau reducerile de pasiv. În schimb, creditul reprezintă coloana din dreapta a unui cont, în care se înscriu reducerile (scăderile) de activ sau sporurile (creșterile) de pasiv.

În acest context este bine să explicăm și diferența dintre active și pasive. Un activ este o resursă controlată de către o societate (exemple de active: stocurile, banii din casierie, banii din conturile deschise la diverse bănci, terenurile, clădirile, mașinile, utilajele, echipamentele etc).

În schimb, un pasiv este o obligație curentă pentru o companie, pentru a cărei stingere este de așteptat ca respectiva companie să renunțe la anumite resurse.

Ce este un card de debit

Când ne gândim la diferența dintre debit și credit, cei mai mulți dintre noi ne gândim la cardurile bancare. O bancă din România explică astfel diferența dintre cardul de debit și cel de credit.

Cardul de debit îți permite să faci tranzacții în limita banilor proprii, disponibili în contul tău.

Cardul de debit este un card bancar pe care îți ții banii tăi (salariul, bani din investiții, diverse venituri precum banii din chirii etc), iar alimentarea lui este făcută de către angajator sau de către alte persoane de la care urmează să primești bani.

diferența dintre debit și credit
Foto: stevepb / pixabay.com

Diferența dintre debit și credit – ce este un card de credit

În schimb, cardul de credit este un card de cumpăraturi care presupune acordarea unei linii de credit pe care o accesezi prin intermediul cardului.

Acest lucru înseamnă că poți să faci tranzacții cu cardul nu doar din banii proprii, ci și din banii împrumutați de la bancă. Cu alte cuvinte, prin cardul de credit banca îți acordă dreptul de a-i utiliza banii, în limita unei anumite sume. Suma este stabilită de bancă în funcție de veniturile și obligațiile tale de plată.

Așadar, în vreme ce cu un card de debit nu poți să faci plăți dacă nu ai bani în contul personal, cu un card de credit poți efectua plăți și dacă nu ai fonduri în cont deoarece folosești linia de credit. De regulă, banca îți oferă o anumită perioadă de timp în care poți returna banii împrumutați fără să plătești dobândă.

Diferența dintre debit și credit – perioada în care nu plătești dobândă

O altă bancă din România explică astfel ce este un card de credit: acesta îi permite posesorului său să acceseze o limită de credit pusă la dispoziție de către bancă, având o anumită perioadă de grație în care nu se percepe niciun fel de dobândă pentru tranzacțiile de la comercianți.

Dobânda se plătește numai în cazul în care nu se plătesc integral sumele datorate până la data scadentă lunară. De regulă, există un procent minim din credit ce trebuie rambursat lunar.

Indiferent de operațiunile efectuate (plăți la comercianți, pe internet, retrageri de numerar), banca achită bunurile cumparate de tine urmând ca, ulterior, să înapoiezi sumele cheltuite. Așadar, cardul de credit este un împrumut pe termen lung de tip revolving, adică un credit a cărui sumă maximă disponibilă scade pe măsură ce utilizezi banii de pe card și crește odată cu rambursările efectuate de tine, până când revine la limita inițială.

Foto: StockSnap / stevepb / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Ce este o franciză. 10 lucruri de știut și exemple din România

Ce este inflația, cum se calculează și ce influență are asupra banilor

Ce înseamnă recesiune. 3 definiții folosite în UE, SUA și Marea Britanie

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: