În ultimele luni se vorbește tot mai des în mass media despre o viitoare recesiune economică din cauza crizei energetice, a inflației, a războiului din Ucraina, dar și a pandemiei de COVID-19 care încă își face simțite efectele. Din acest articol veți afla ce înseamnă recesiune.
În economie, recesiunea definește o perioadă de declin a activității economice (scădere a producției, reducere a investițiilor, stagnare a afacerilor).
Ce înseamnă recesiune și care sunt cauzele ei
De regulă, recesiunea se produce atunci când are loc o scădere puternică a cheltuielilor / consumului populației. Această scădere poate avea diverse cauze:
- o criză financiară (aceasta definește o situație în care activele financiare își pierd brusc o bună parte din valoarea lor nominală; în secolele XIX-XX numeroase crize financiare au fost asociate cu panica bancară, iar multe perioade de recesiune au coincis cu aceste panici bancare; crizele financiare se mai referă și la prăbușirea prețurilor acțiunilor, la crizele monetare și la incapacitatea de plată a statelor);
- un șoc comercial (șocurile comerciale se referă la câștigurile sau la pierderile cauzate de schimbările prețurilor internaționale, precum și de modificarea volumului de bunuri și servicii tranzacționate internațional);
- un șoc de aprovizionare (acesta este un eveniment care crește sau scade brusc oferta pentru anumite mărfuri / servicii, ceea ce afectează prețurile de echilibru ale bunurilor / serviciilor);
- spargerea unei bule economice (pentru a înțelege ce înseamnă recesiune și care sunt cauzele acesteia trebuie să explicăm și ce înseamnă o bulă economică; numită și bulă speculativă, aceasta este o perioadă când prețurile pentru anumite bunuri depășesc cu mult valoarea intrinsecă a bunurilor respective; bulele economice pot fi cauzate de proiecții prea optimiste referitoare la nivelul și sustenabilitatea creșterii economice sau de opinia că valoarea intrinsecă a bunurilor nu mai este relevantă pentru realizarea unei investiții; exemple de bule economice: bula imobiliară din SUA din anii 2000 sau bula uraniului din 2007);
- un dezastru natural (exemplu: o pandemie)
- războiul
Ce înseamnă recesiune – definiție
Când trebuie să definească ce înseamnă recesiune, statele din lume folosesc definiții ușor diferite.
De exemplu, în State Unite, Biroul Național de Cercetare Economică (BNCE) definește recesiunea drept „un declin semnificativ al activității economice, care durează mai multe luni, și care se observă în scăderea produsului intern brut (PIB), a veniturilor reale ale populației, a numărului de angajați, a producției industriale și a vânzărilor cu amănuntul și a celor angro.”
Potrivit BNCE, o recesiune influențează economia în ansamblul ei, nu doar un singur sector. În analiza ciclului economic Biroul monitorizează:
- modificarea produsului intern brut al SUA
- veniturile personale și transferurile de bani
- piața forței de muncă
- producția industrială
- volumul vânzărilor
Ce înseamnă recesiune în Uniunea Europeană
Rețeaua pentru Ciclurile Economice din Zona Euro (Euro Area Business Cycle Network – EABCN), alcătuită din economiști de la cele mai importante bănci naționale din Uniunea Europeană, dar și din profesori și cercetători din mediul academic, definește recesiunea economică într-un mod similar.
De multe ori, presa economică definește recesiunea drept acea perioadă în care există două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut (PIB).
Conform specialiștilor EABCN, cele mai multe recesiuni identificate de comitetul de experți includ două sau mai multe trimestre de scădere a PIB-ului, însă declinul acestuia nu este singurul indicator folosit.
Spre exemplu, comitetul EABCN consideră că perioada cuprinsă între primul trimestru din 1980 și al treilea trimestru din 1982 a fost recesiune, în ciuda faptului că PIB-ul a crescut în anumite trimestre, acesta fiind mai mare la finalul recesiunii decât la începutul ei.
Ce înseamnă recesiune în Marea Britanie
De asemenea, comitetul nu a declarat recesiune perioada anilor 2001-2003, deși datele de atunci sugerau un declin al activității economice.
EABCN mai arată că unul dintre cei mai importanți indicatori folosiți pentru a identifica o recesiune este piața forței de muncă (evoluția numărului de angajați).
În Marea Britanie, recesiunea este definită drept o creștere economică negativă pentru două trimestre consecutive (adică două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut).
Diferența dintre recesiune și depresiune economică
Recesiunea este mai puțin gravă decât depresiunea economică. Aceasta din urmă este o perioadă de scădere susținută, de durată, a activității economice.
Iată câteva dintre caracteristicile depresiunii economice:
- șomaj foarte răspândit
- restricționarea creditelor pentru populație
- scădere a producției
- scădere a investițiilor
- falimente, inclusiv falimente bancare și incapacitate de plată a unor state
- reducere a comerțului, inclusiv a celui internațional
- devalorizarea banilor
- deflație (un fenomen economic caracterizat prin scăderea prețurilor bunurilor și serviciilor)
- prăbușirea acțiunilor la bursă
Foto: geralt / PublicDomainPictures / pixabay.com
Vă recomandăm și:
Ce este ROBOR, cum se calculează și ce legătură are cu creditele