fbpx

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Interviu

Interviu cu fostul primar din La Paz: povestea și soluțiile unui edil de capitală sud-americană

Cum poate fi abordată administrația unei capitale atinsă de ”o corupție sud-americană”, atunci când nu vrei să te lași înghițit de mecanismul sofisticat de fraudă… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

Derogări noi la legi vechi: Parlamentul îngheaţă salariile şi pensiile. Ce consecinţe ar putea produce

de Razvan Diaconu 8.11.2011

Salariile din sectorul bugetar şi pensiile vor fi îngheţate până în anul 2013 la nivelul lunii decembrie 2011, conform unui unei legi adoptate marţi de Camera Deputaţilor, ca for decizional.

Proiectul de lege adoptat la Cameră aprobă o ordonanţă a Guvernului, OG 80/2010, care prevedea iniţial măsuri de reducere a arieratelor şi de asigurare a finanţării împrumuturilor făcute de administraţiile locale.

Ordonanţa a fost, însă, modificată urgent, luni, la Comisia de buget din Camera Deputaţilor, unde au fost introduse o serie de amendamente nesemnate public de vreun parlamentar, prin care s-au introdus derogările de la Legea pensiilor şi Legea salarizării unitare în sectorul public.

Legea pensiilor, trecută cu atâta dificultate prin asumarea răspunderii, prevede că din anul 2012 toate pensiile se indexează cu rata inflaţiei, estimată la 3,3% pe 2011, la care se adaugă jumătate din creşterea salariului mediu brut pe economie.

De asemenea, Legea salarizării unitare – trecută la fel de greu, prevede grile de salarizare exacte pentru fiecare categorie de bugetari, astfel încât toţi aceşti lucrători şi funcţionari ar trebui să-şi recupereze măcar cele 10 puncte procentuale din scăderea cu 25% a salariilor suferită în anul 2010.

Proiectul de lege adoptat marţi de Camera Deputaţilor blochează aceste majorări pe parcursul anului 2012, introducând un amendament care face derogări de la cele două legi.

În anul 2012, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011“, se arată în ordonanţa de guvern în forma modificată de deputaţii Puterii, care au votat proiectul.
Prevederile se aplică şi personalului didactic şi celui auxiliar, dar legea adoptată luni precizează că, începând din ianuarie 2012, în cazul acestora se aplică prevederile Legii 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului din învăţământ.

Proiectul a fost adoptat cu 146 de voturi ”pentru”, 104 ”împotrivă” şi 4 abţineri.

Legea trebuie promulgată de preşedintele Traian Băsescu, dar Opoziţia a anunţat că o va contesta la Curtea Constituţională.

Coaliţia de guvernare a recurs la această modalitate de modificare a Legii pensiilor şi a Legii salarizării unitare în sectorul public, prin intermediul ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, care este şi deputat în Comisia de buget şi care a depus amendamentele discutate iniţial la Guvern.

Guvernul s-a grăbit astfel pentru că nu putea să modifice o ordonanţă de urgenţă pentru restrângerea drepturilor pensionarilor şi bugetarilor, şi nu avea timp nici să promoveze la Parlament un nou proiect de lege, care să fie trecut prin Senat şi Camera Deputaţilor până la finalul lunii noiembrie, când trebuie să fie trimise Legislativului proiectul Legii bugetului şi al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012.

Ce mai prevăd modificările adoptate de deputaţii Puterii:

 • În anul 2012, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, soldă lunară/salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.
 • În anul 2012 nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
 • Prin excepţie, pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cele aflate în coordonarea primului-ministru şi cele aflate sub controlul Parlamentului, ale căror contracte colective de muncă îşi încetează valabilitatea în anul 2012, salariile se stabilesc potrivit Anexei VIII la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, fără a depăşi nivelul din decembrie 2011.
  În anul 2012, nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.
 • Termenul prevăzut în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se prorogă până la 1 ianuarie 2013.

Jurişti, despre posibile consecinţe

Măsura adoptată de deputaţii coaliţiei de guvernare riscă să declanşeze o nouă avalanşă de dosare în instanţele de judecată, în condiţiile în care sunt direct afectaţi 5,4 milioane de pensionari şi peste 1,2 milioane de bugetari.

Prof. univ. Gheorghe Piperea: Instanţele nu vor aplica restricţiile la salarii şi pensii

Contactat de cursdeguvernare.ro, prof. univ. Gheorghe Piperea, de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, a explicat care sunt punctele slabe ale legii adoptate de coaliţia de guvernare, în Parlament.

În primul rând, avocatul Piperea subliniază că instanţele româneşti vor aplica jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care dă prioritate drepturilor deja promise bugetarilor şi pensionarilor.

”Este vorba despre nişte drepturi pe care statul le promite şi după aceea le ia înapoi, pe motiv de criză. Instanţa de judecată stabileşte drepturi, iar statul nu le plăteşte pe motiv că judecătorii care au pronunţat hotărârea nu s-au gândit dacă există şi surse de finanţare. Judecătorii vor constata dacă această lege este conformă cu jurisprdudenţa CEDO, iar dacă vor constata că nu este conformă, nu o vor aplica”, a spus Piperea.

Argumentele lui Piperea împotriva îngheţării pensiilor şi salariilor bugetare:

 • Nu se poate modifica o lege organică, ca Legea pensiilor şi Legea salarizării unitare, printr-o lege ordinară, cum este legea de aprobare a ordonanţei simple a Guvernului.
 • Legea de îngheare a pensiilor şi salariilor ”există doar în mintea guvernanţilor, dar în realitate ea nu există, din punct de vedere juridic, pentru că însăşi Constituţia spune că judecătorul intern, în momentul în care constată o contradicţie între legea internă şi CEDO, va da prioritate în aplicare CEDO, lăsând neaplicată legea internă. Şi nu este facultativ, este obligatoriu”.
 • ”Judecătorii au obligaţia de a verifica această contrarietate şi de a lăsa neaplicată legea română, ci nu să vadă dacă există surse de finanţare. Surse de finanţare trebuie să asigure Guvernul. Până la urmă, atunci când dai legi care promit majorări de pensii, salarii, trebuie să te uiţi de zece ori înainte de a adopta şi a promulga”.
 • Legislaţia deja promulgată – Legea pensiilor şi Legea salarizării unitare – ”a acordat nişte drepturi, nişte expectaţii pentru oameni”.

Cum ar trebui să arate legea pentru a putea fi aplicată fără riscul proceselor?

Profesorul Piperea a explicat şi modul în care trebuie să legifereze, în Parlament, Puterea, pentru ca legislaţia să se poată aplica fără probleme:

 • ”Ca să fie valabile şi să nu mai intre cu nimic în contradicţie, legile ar trebui să nu se aplice drepturilor deja câştigate. Ar trebui să se aplice pensionarilor care vor avea această calitate după ce intră legea în vigoare, bugetarilor care vor avea aceste contracte sau numiri în funcţii după intrarea în vigoare. Legile ar trebui să fie aplicate pentru viitor, nu retroactiv”.
 • ”Legile ar trebui să fie predictibile, pentru ca omul să ştie cum să-şi planifice viaţa, ca să respecte aceste legi”.
 • ”CEDO nu este interesată de procesul de legiferare din România, care e o chestiune politică. CEDO este interesată dacă legea este lege în sensul Convenţiei (Convenția Europeană a Drepturilor Omului – n.r.), adică dacă se aplică numai pentru viitor şi este pedictibilă, este făcută în aşa fel încât să o poţi respecta la modul concret”.

Petru Călian (PDL), membru al Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor: Noi nu am modificat Legea pensiilor, ci am amânat aplicarea ei

Deputatul PDL Petru Călian, membru al Comisiei de buget-finanţe din Cameră, susţine că modificările propuse de comisie şi adoptate de plen se pot aplica, pentru că nu anulează Legea pensiilor şi Legea salarizării, ci prorogă aplicarea anumitor prevederi, pe o perioadă determinată:

 • ”Noi nu vorbim aici de legi, ci de amendamente. Atât timp cât sunt amendamente aduse la o lege, nu putem să le refuzăm atunci când sunt votate corespunzător de plenul Parlamentului”.
 • ”Nu vorbim neapărat despre modificarea conţinutului, ci despre prorogări, pe perioadă de timp determinată”.
 • ”Era singura variantă prin care puteam să rezolvăm această problemă, pentru că ordonanţă nu se putea da. Guvernul nu putea să emită o ordonanţă prin care să restrângă anumite drepturi. Altă variantă, de proiect de lege, nu se încadra în timp. Şi atunci, a trebuit să rezolvăm această problemă, astfel încât să oferim ţării buget pentru anul 2012, în timp util”.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.11.2011

3 comentarii

 1. Logosfera.ro
  8.11.2011, 8:14 pm

  “Noi nu am modificat Legea pensiilor, ci am amânat aplicarea ei” … e oficial, Petru Calian e i(…).

 2. Andrei Gadalean
  9.11.2011, 12:09 pm

  “Legea trebuie promulgată de preşedintele Traian Băsescu, dar Opoziţia a anunţat că o va contesta la Curtea Constituţională”.
  Ei, asi! Sa fie vorba despre aceeasi “opozitie” care a votat, vesela si cu ochii inchisi, alaturi de putere, MAJORAREA BUGETULUI CAMEREI DEPUTATILOR cu 5 % ?
  Putina decenta n-ar strica, dar de la cine s-o ceri ?!

 3. S-a luat prin derogare, se va da prin derogare. Creşterea salariilor de la 1 iunie încalcă Legea Responsabilităţii Fiscale. Diferenţa dintre „bugetari” şi „privaţi” » CursDeGuvernare.ro
  7.3.2012, 5:45 pm

  […] 8 noiembrie 2011, Parlamentul a votat Ordonanţa care stabilea îngheţarea pensiilor şi salariilor, parlamentarii făcând derogări atât de la Legea salarizării unitare (adoptată cu doar un an […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Lista lui Florin Cîțu – Biroul Executiv cu care merge la Congres: Dan Vîlceanu – secretar general, Raluca Turcan iese din conducere

Razvan Diaconu

La Congresul din 25 septembrie, PNl își alege președintele, dar și o nouă structură de conducere. În cazul în care va câștiga președinția, Florin Cîțu… Mai mult

Europa

Video / Germania se desparte de Angela Merkel

Razvan Diaconu

Dacă spui Germania, spui Angela Merkel. BBC a publicat joi un reportaj despre felul în care publicul german percepe despărțirea de cancelarul care se află… Mai mult

Europa

Încrederea din zona euro, afectată de blocajele de pe lanțurile de aprovizionare

Alexandra Pele

Constrângerile generate de blocajele de pe lanțurile de aprovizionare au început să afecteze încrederea din zona euro, indicele PMI, realizat în rândul managerilor de achiziții,… Mai mult

Stiri

Noile resticții Covid-19: carantina de noapte se introduce peste rata de 6 la mie, doar pentru nevaccinați

Vladimir Ionescu

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, hotărârea cu restricțiile ce se instituie după depășirea pragurilor de incidență de 4 cazuri la… Mai mult

Stiri

Nicușor Dan prezintă situația spitalelor bucureștene din rețeaua Covid

Vladimir Ionescu

Un număr de 12 dintre cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Municipiului București (PMB) sunt incluse în rețeaua Covid-19, iar ele totalizează 712 paturi… Mai mult

Stiri

Dacian Cioloș și Dan Barna, în turul 2 al alegerilor pentru președinția USR PLUS. Cioloș a câștigat primul tur cu 46%

Razvan Diaconu

Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor din USR PLUS cu 46% din voturi, în timp ce Dan Barna a obținut 43,9%. Cel de… Mai mult

Europa

Scumpiri la energie: Comisia Europeană promite un pachet de măsuri care să ajute țările membre

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană va prezenta un pachet de măsuri „mai bine structurat,  care să fie de folos țărilor membre să gestioneze situația” scumpirilor la energie, a… Mai mult