fbpx

Digital

Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult

17.01.2021

Analiză

Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult

17.01.2021

La obiect

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult

15.01.2021

Chestiunea

Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult

14.01.2021

Derogări noi la legi vechi: Parlamentul îngheaţă salariile şi pensiile. Ce consecinţe ar putea produce

de Razvan Diaconu 8.11.2011

Salariile din sectorul bugetar şi pensiile vor fi îngheţate până în anul 2013 la nivelul lunii decembrie 2011, conform unui unei legi adoptate marţi de Camera Deputaţilor, ca for decizional.

Proiectul de lege adoptat la Cameră aprobă o ordonanţă a Guvernului, OG 80/2010, care prevedea iniţial măsuri de reducere a arieratelor şi de asigurare a finanţării împrumuturilor făcute de administraţiile locale.

Ordonanţa a fost, însă, modificată urgent, luni, la Comisia de buget din Camera Deputaţilor, unde au fost introduse o serie de amendamente nesemnate public de vreun parlamentar, prin care s-au introdus derogările de la Legea pensiilor şi Legea salarizării unitare în sectorul public.

Legea pensiilor, trecută cu atâta dificultate prin asumarea răspunderii, prevede că din anul 2012 toate pensiile se indexează cu rata inflaţiei, estimată la 3,3% pe 2011, la care se adaugă jumătate din creşterea salariului mediu brut pe economie.

De asemenea, Legea salarizării unitare – trecută la fel de greu, prevede grile de salarizare exacte pentru fiecare categorie de bugetari, astfel încât toţi aceşti lucrători şi funcţionari ar trebui să-şi recupereze măcar cele 10 puncte procentuale din scăderea cu 25% a salariilor suferită în anul 2010.

Proiectul de lege adoptat marţi de Camera Deputaţilor blochează aceste majorări pe parcursul anului 2012, introducând un amendament care face derogări de la cele două legi.

În anul 2012, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011“, se arată în ordonanţa de guvern în forma modificată de deputaţii Puterii, care au votat proiectul.
Prevederile se aplică şi personalului didactic şi celui auxiliar, dar legea adoptată luni precizează că, începând din ianuarie 2012, în cazul acestora se aplică prevederile Legii 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului din învăţământ.

Proiectul a fost adoptat cu 146 de voturi ”pentru”, 104 ”împotrivă” şi 4 abţineri.

Legea trebuie promulgată de preşedintele Traian Băsescu, dar Opoziţia a anunţat că o va contesta la Curtea Constituţională.

Coaliţia de guvernare a recurs la această modalitate de modificare a Legii pensiilor şi a Legii salarizării unitare în sectorul public, prin intermediul ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, care este şi deputat în Comisia de buget şi care a depus amendamentele discutate iniţial la Guvern.

Guvernul s-a grăbit astfel pentru că nu putea să modifice o ordonanţă de urgenţă pentru restrângerea drepturilor pensionarilor şi bugetarilor, şi nu avea timp nici să promoveze la Parlament un nou proiect de lege, care să fie trecut prin Senat şi Camera Deputaţilor până la finalul lunii noiembrie, când trebuie să fie trimise Legislativului proiectul Legii bugetului şi al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012.

Ce mai prevăd modificările adoptate de deputaţii Puterii:

 • În anul 2012, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, soldă lunară/salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.
 • În anul 2012 nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
 • Prin excepţie, pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cele aflate în coordonarea primului-ministru şi cele aflate sub controlul Parlamentului, ale căror contracte colective de muncă îşi încetează valabilitatea în anul 2012, salariile se stabilesc potrivit Anexei VIII la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, fără a depăşi nivelul din decembrie 2011.
  În anul 2012, nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.
 • Termenul prevăzut în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se prorogă până la 1 ianuarie 2013.

Jurişti, despre posibile consecinţe

Măsura adoptată de deputaţii coaliţiei de guvernare riscă să declanşeze o nouă avalanşă de dosare în instanţele de judecată, în condiţiile în care sunt direct afectaţi 5,4 milioane de pensionari şi peste 1,2 milioane de bugetari.

Prof. univ. Gheorghe Piperea: Instanţele nu vor aplica restricţiile la salarii şi pensii

Contactat de cursdeguvernare.ro, prof. univ. Gheorghe Piperea, de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, a explicat care sunt punctele slabe ale legii adoptate de coaliţia de guvernare, în Parlament.

În primul rând, avocatul Piperea subliniază că instanţele româneşti vor aplica jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care dă prioritate drepturilor deja promise bugetarilor şi pensionarilor.

”Este vorba despre nişte drepturi pe care statul le promite şi după aceea le ia înapoi, pe motiv de criză. Instanţa de judecată stabileşte drepturi, iar statul nu le plăteşte pe motiv că judecătorii care au pronunţat hotărârea nu s-au gândit dacă există şi surse de finanţare. Judecătorii vor constata dacă această lege este conformă cu jurisprdudenţa CEDO, iar dacă vor constata că nu este conformă, nu o vor aplica”, a spus Piperea.

Argumentele lui Piperea împotriva îngheţării pensiilor şi salariilor bugetare:

 • Nu se poate modifica o lege organică, ca Legea pensiilor şi Legea salarizării unitare, printr-o lege ordinară, cum este legea de aprobare a ordonanţei simple a Guvernului.
 • Legea de îngheare a pensiilor şi salariilor ”există doar în mintea guvernanţilor, dar în realitate ea nu există, din punct de vedere juridic, pentru că însăşi Constituţia spune că judecătorul intern, în momentul în care constată o contradicţie între legea internă şi CEDO, va da prioritate în aplicare CEDO, lăsând neaplicată legea internă. Şi nu este facultativ, este obligatoriu”.
 • ”Judecătorii au obligaţia de a verifica această contrarietate şi de a lăsa neaplicată legea română, ci nu să vadă dacă există surse de finanţare. Surse de finanţare trebuie să asigure Guvernul. Până la urmă, atunci când dai legi care promit majorări de pensii, salarii, trebuie să te uiţi de zece ori înainte de a adopta şi a promulga”.
 • Legislaţia deja promulgată – Legea pensiilor şi Legea salarizării unitare – ”a acordat nişte drepturi, nişte expectaţii pentru oameni”.

Cum ar trebui să arate legea pentru a putea fi aplicată fără riscul proceselor?

Profesorul Piperea a explicat şi modul în care trebuie să legifereze, în Parlament, Puterea, pentru ca legislaţia să se poată aplica fără probleme:

 • ”Ca să fie valabile şi să nu mai intre cu nimic în contradicţie, legile ar trebui să nu se aplice drepturilor deja câştigate. Ar trebui să se aplice pensionarilor care vor avea această calitate după ce intră legea în vigoare, bugetarilor care vor avea aceste contracte sau numiri în funcţii după intrarea în vigoare. Legile ar trebui să fie aplicate pentru viitor, nu retroactiv”.
 • ”Legile ar trebui să fie predictibile, pentru ca omul să ştie cum să-şi planifice viaţa, ca să respecte aceste legi”.
 • ”CEDO nu este interesată de procesul de legiferare din România, care e o chestiune politică. CEDO este interesată dacă legea este lege în sensul Convenţiei (Convenția Europeană a Drepturilor Omului – n.r.), adică dacă se aplică numai pentru viitor şi este pedictibilă, este făcută în aşa fel încât să o poţi respecta la modul concret”.

Petru Călian (PDL), membru al Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor: Noi nu am modificat Legea pensiilor, ci am amânat aplicarea ei

Deputatul PDL Petru Călian, membru al Comisiei de buget-finanţe din Cameră, susţine că modificările propuse de comisie şi adoptate de plen se pot aplica, pentru că nu anulează Legea pensiilor şi Legea salarizării, ci prorogă aplicarea anumitor prevederi, pe o perioadă determinată:

 • ”Noi nu vorbim aici de legi, ci de amendamente. Atât timp cât sunt amendamente aduse la o lege, nu putem să le refuzăm atunci când sunt votate corespunzător de plenul Parlamentului”.
 • ”Nu vorbim neapărat despre modificarea conţinutului, ci despre prorogări, pe perioadă de timp determinată”.
 • ”Era singura variantă prin care puteam să rezolvăm această problemă, pentru că ordonanţă nu se putea da. Guvernul nu putea să emită o ordonanţă prin care să restrângă anumite drepturi. Altă variantă, de proiect de lege, nu se încadra în timp. Şi atunci, a trebuit să rezolvăm această problemă, astfel încât să oferim ţării buget pentru anul 2012, în timp util”.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.11.2011

3 comentarii

 1. Logosfera.ro
  8.11.2011, 8:14 pm

  “Noi nu am modificat Legea pensiilor, ci am amânat aplicarea ei” … e oficial, Petru Calian e i(…).

 2. Andrei Gadalean
  9.11.2011, 12:09 pm

  “Legea trebuie promulgată de preşedintele Traian Băsescu, dar Opoziţia a anunţat că o va contesta la Curtea Constituţională”.
  Ei, asi! Sa fie vorba despre aceeasi “opozitie” care a votat, vesela si cu ochii inchisi, alaturi de putere, MAJORAREA BUGETULUI CAMEREI DEPUTATILOR cu 5 % ?
  Putina decenta n-ar strica, dar de la cine s-o ceri ?!

 3. S-a luat prin derogare, se va da prin derogare. Creşterea salariilor de la 1 iunie încalcă Legea Responsabilităţii Fiscale. Diferenţa dintre „bugetari” şi „privaţi” » CursDeGuvernare.ro
  7.3.2012, 5:45 pm

  […] 8 noiembrie 2011, Parlamentul a votat Ordonanţa care stabilea îngheţarea pensiilor şi salariilor, parlamentarii făcând derogări atât de la Legea salarizării unitare (adoptată cu doar un an […]

Lăsați un comentariu


Stiri

Cristian Popa (BNR): Riscul României: „Să nu ne ținem de cuvânt” privind consolidarea fiscală

Adrian N Ionescu

Există condițiile pentru ca România să reducă deficitul bugetar prin consolidare fiscală, și astfel să evite sancțiunea agențiilor de rating. Există însă și riscul „să… Mai mult

Stiri

Minuta BNR: Reducerea dobânzii de referință are ca scop să stimuleze economia în condițiile „consolidării bugetare”

Adrian N Ionescu

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis reducerea dobânzi de referință, până la 1,25%, ca să stimuleze economia în condițiile „necesarei… Mai mult

Stiri

CFA România: Agențiile de rating nu vor descalifica România dacă Guvernul ia măsuri convigătoare de reducere a deficitului bugetar

Adrian N Ionescu

Agențiile de raing nu vor reduce nivelul ratingului de țară al României, dacă Guvernul va lua măsuri convingătoare pentru reducerea deficitului bugetar, au susținut analiștii… Mai mult

Stiri

Sinteză realizată de AmCham

AmCham: Pandemia COVID-19 și viitoarea Strategie Națională de Sănătate 2021-2027 – oportunități pentru reforma sistemului de sănătate

Redacţia

Pandemia COVID-19 a reliefat încă o dată nevoile de reformă structurală ale sistemului de sănătate din România. Cheltuielile pentru sănătate, atât pe cap de locuitor,… Mai mult

Europa

Căderea rețelei electrice europene interconectate din 8 ianuarie a plecat de la o stație din Croația – raport ENTSO-E

Adrian N Ionescu

Declanșarea unui cuplaj de „protecție la supracurent”, la stația de transformare Ernestinovo din Croaţia, a provocat separarea în două zone a reţelei electrice europene interconectate,… Mai mult

Stiri

Disney+ blochează, ”din considerente rasiste”, accesul copiilor la filme precum Pisicile Aristocrate, Dumbo sau Peter Pan. Conturile pot fi accesate numai de către adulți

Razvan Diaconu

Platforma de streaming video Disney+ a blocat accesul copiilor sub 7 ani la vizionarea unor filme clasice de animaţie, precum „Pisicile aristocrate”, „Dumbo” sau „Peter… Mai mult

Stiri

ICCJ: Deschiderea unui cont pe o rețea de socializare folosind numele altei persoane este infracțiune

Vladimir Ionescu

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că este infracţiune fapta unei persoane de a… Mai mult