joi

18 aprilie, 2024

30 ianuarie, 2021

Uniunea Europeană plăteşte laboratorului britanic AstraZeneca 870 de milioane de euro pentru 300 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19, dezvăluie revista germană Der Spiegel.

UE a dat publicității, vineri, o variantă cenzurată a contractului încheiat cu AstraZeneca, dar jurnaliștii germani au reușit să citească pasajele cenzurate cu ajutorul funcţiei ”marcaj în document” a Acrobat Reader.

Potrivit articolului publicat de Der Spiegel, factura pentru cele 300 de milioane de vaccinuri împotriva Covid-19 AstraZeneca/Oxford este de 870 de milioane de euro. Această sumă include toate costurile şi cheltuielile directe şi indirecte ale laboratorului britanic în vederea producerii şi distribuirii vaccinului.


Este vorba, de exemplu, despre costuri cu forţa de muncă, materiale, funcţionarea instalaţiilor şi echipamentelor, controlul calităţii, impozite indirecte nedeductibile sau taxe vamale.

Tot potrivit Der Spiegel, în contract se precizează că AstraZeneca nu va suporta pierderi din cauza elaborării vaccinului.

În cazul în care costurile depăşesc cele 870 de milioane de euro prevăzute, laboratorul informează CE. Dacă depăşirea este mai mare de 20%, laboratorul este obligat să o dovedească.

Revista germană dezvăluie, de asemenea, câteva detalii cu privire la modalităţile de plată.


”Comisia se angajează să plătească 336 de milioane de euro, dintre care două treimi vor fi vărsate în cinci zile de la intrarea în vigoare a contractului, la 27 august 2020. Este exclus, în schimb, ca ultima treime să fie plătită la 20 de zile după ce AstraZeneca a demonstrat utilizarea primei tranşe”, se arată în document.

În contract este prevăzută de asemenea posibilitatea – nefolosită până în prezent – comandării a 100 de milioane de doze suplimentare de vaccin.

Agenția Europeană a Medicamentelor și-a dat acordul, vineri după-amiază, ca vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele peste 18 ani.

Aprobarea din jurul acestui vaccin a fost însă marcată de discuții tensionate între Bruxelles și producătorul britanico-suedez, compania fiind acuzată că nu respectă contractul cu Uniunea Europeană și suspectată că ar fi „deviat” doze către Regatul Unit.

(Citiți și: ”Războiul politic al vaccinului: SUA – aprovizionate cu prioritate, AstraZeneca evită întâlnirea cu oficiali europeni”)

Disputele au început după ce, săptămâna trecută, compania AstraZeneca a anunțat că va livra mai puține doze de vaccin Comisiei Europene, din cele 100 de milioane de doze promise, din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia.

Conducerea companiei a afirmat că nu este obligată prin contract să livreze anumite cantităţi de vaccin la date precise.

Comisia Euroepană (CE) a contestat cu fermitate acest lucru şi a acuzat laboratorul că îşi vinde producţia de vaccin împotriva covid-19 cu prioritate Regatului Unit, în detrimentul celor 27 de state membre ale Uniunii.

(Citiți și: ”AstraZeneca reduce livrările de vaccinuri către UE cu peste 60%, în trimestrul 1. Cât înseamnă pentru România”)

Uniunea Europeană (UE) a a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor vaccinurilor, incluzând inițial Irlanda de Nord în rândul jurisdicțiilor în care exportul de vaccin este condiționat de o aprobare europeană.

În urma criticilor Londrei și a Irlandei, care au acuzat UE că încalcă prevederi ale acordurilor Brexitului cu privire la Irlanda de Nord,  prevederi pe care însăși Uniunea a insistat să le menționeze în document, Bruxelles-ul a revenit asupra deciziei de a controla exportul de vaccin în Irlanda de Nord.

Regatul Unit importă vaccinuri împotriva Covid-19, produse de Pfizer şi BioNTech, de la o fabrică din Belgia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: