26 august, 2011

Şefi de companii şi asociaţii de afaceri din Germania au vizitat deja Libia, în căutarea de profituri din reconstrucţia ţării, deşi autorităţile de la Berlin au refuzat să intervină în conflictul libian, scrie vineri Der Spiegel.

Acum trei sptămâni, preşedintele Asociaţiei de Afaceri Germano-Africane, Hans Meier-Ewert, a vizitat Libia împreună cu reprezentanţi ai 20 de companii germane.

Delegaţia a fost condusă de Hans-Joachim Otto, secretar de stat în Ministerul Economiei de la Berlin, a menţionat publicaţia germană.


„Imediat ce se va relua producţia de petrol şi gaze naturale, Libia va fi o ţară bogată”, spune Meier-Ewert.

Libia are cele mai mari zăcăminte de petrol din Africa, iar viitorul guvern al ţării ar putea finanţa reconstrucţia numai pe baza miliardelor de dolari pe care acest stat îi va obţine din vânzarea petrolului.

Potrivit der Spiegel, şi concernul italian ENI face tot posibilul să-şi apere statutul de cel mai mare producător extern de petrol din Libia.

Franţa este, însă, cea care ţinteşte poziţia dominantă în afacerile cu Libia, în condiţiile în care Parisul a fost primul care a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie – care se opune regimului gaddafi – drept singura autoritate legitimă din Libia.


În acest context, Der Spiegel atrage atenţia că politica externă a Germaniei nu favorizează pătrunderea companiilor germane pe piaţa Libiană.

Când Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în martie rezoluţia de a impune o zonă de excludere aeriană asupra Libiei, Germania a fost singurul membru ONU care s-a abţinut de la votarea acesteia şia îmbrăţişat atitudinea afişată de Brazilia, China, Rusia şi India, notează publicaţia germană.

Berlinul a promis, însă, CNT un credit de 100 de milioane de euro, la care se vor adăuga bunurile lui Muammar Gaddafi sechestrate în Germania, care valorează 7, 3 miliarde de euro.

China, la un moment dat un partener economic important al colonelului Muammar Gaddafi, resimte deja furia rebelilor, iar CNT a ameninţat că va anula toate contractele petroliere semnate de Tripoli cu Beijingul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: