joi

25 aprilie, 2024

8 octombrie, 2018

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România  a înregistrat tranzacții cu o valoare între 1,4 și 1,6 miliarde de euro, în trimestrul 3, cu aproximativ 15% mai mult decât în T3 / 2017, potrivit estimărilor Deloitte România.

Valoarea anunţată a unora dintre tranzacţiile M&A a fost de 809 milioane de euro, potrivit unui comunicat Deloitte emis luni.

„Observăm un interes în creștere atât din partea investitorilor strategici, cât și din partea celor financiari, care doresc să investească sume de peste 100 de milioane de euro per tranzacție. Cu 12 tranzacții de peste 100 de milioane de euro în primele nouă luni, sunt șanse mari ca până la sfârșitul anului să depășim recordul de mari tranzacții stabilit anul trecut”, crede Ioana Filipescu, partener corporate finance, Deloitte România.


Valoarea totală a tranzacțiilor pe primele nouă luni din 2018, ar putea depăși 3 miliarde de euro, la cele 1,4 miliarde de euro (cel puțin) estimate pentru Trimestrul 3, adăugându-se estimarea de 1,6 milkiarde de euro, făpcută pentru primul semestru

Numărul de tranzacții monitorizate în trimestrul al treilea din 2018 a fost de 27 (în 2017 au fost 28), din care numai o treime au avut valoarea ce a fost anunțată oficial sau ce poate fi calculată pe baza datelor publice.

„Suntem martorii unei efervescențe în piața tranzacțiilor, atât pe plan local, cât și pe plan internațional, cu impact asupra subsidiarelor din România. Tranzacțiile încheiate în trimestrul III sunt îndeosebi cele începute în primele luni ale anului 2018 pe baza cifrelor din 2017 care au fost foarte bune în toate domeniile”, a spus Ioana Filipescu (foto).


Sectoarele în care au avut loc cele mai multe tranzacții, „pe lângă cel imobiliar, sunt bunurile de larg consum și sănătate și farmaceutice, în creștere puternică datorită avansului puterii de cumpărare, dar și tehnologiei informației, care crește ca pondere în România”, a precizat Ioana Filipescu.

Cele mai mari tranzacții anunțate în trimestrul al treilea al anului 2018 au fost:

  • achiziția de către Advent International a grupului Zentiva, inclusiv Zentiva SA România, fostul Sicomed (valoare calculată la 287 de milioane de euro, aplicând multiplul EBITDA al tranzacției la rezultatele Zentiva SA din 2017);
  • vânzarea Agricost către grupul Al Dahra, cea mai mare tranzacție din agricultură în România (valoare: 200 de milioane de euro);
  • achiziția unui pachet de 7,5% din UiPath de către un consorțiu de investitori condus de Sequoia Capital, la o evaluare de 2,6 miliarde de euro (valoare: 194 de milioane de euro);
  • achiziția de către frații Pavăl a proiectului de birouri The Bridge de la Forte Partners (valoare necomunicată);
  • vânzarea de către fondul de investiții Abris a firmei de curierat Urgent Cargus către fondul de investiții Mid Europa, cea mai mare tranzacție din acest domeniu de până acum (valoare necomunicată).

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații SCA, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii externalizate și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.200 de profesioniști.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: