Cu ajutorul acestui ghid vei înțelege ce este piața secundară de capital și cum se deosebește aceasta de piața primară.
Ce este piața primară de capital
Înainte de a detalia ce este piața secundară de capital vom explica, pe scurt, ce este piața de capital. Termenul desemnează piața în cadrul căreia sunt vândute și cumpărate instrumente financiare, numite și titluri de capital sau valori mobiliare. Această piață include toate entitățile, operațiunile și procesele din cadrul acesteia.
Piața de capital cuprinde piața primară și piața secundară. Piața primară este acel segment al pieței de capital în care sunt puse la dispoziția investitorilor instrumente financiare nou emise, care nu au mai fost puse în circulație până atunci. Pe această piață, investitorii cumpără aceste titluri de capital direct de la entitatea emitentă (de exemplu, de la compania care a emis acțiunile respective).
Aici poți citi un articol detaliat despre ce este piața primară de capital.
Ce este piața secundară de capital – exemple
În ceea ce privește piața secundară de capital, aceasta reprezintă piața în cadrul căreia se tranzacționează instrumentele financiare deja emise, se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Bursele de valori unde publicul larg poate tranzacționa în mod liber valori mobiliare (unde investitorii cumpără unii de la alții aceste titluri de capital) reprezintă exemple de piețe secundare de capital.
Ce se tranzacționează pe piața secundară de capital
Înțelegem mai bine ce este piața secundară de capital dintr-un ghid realizat de societatea de brokeraj Estinvest.
Potrivit experților, după ce au fost puse în circulație prin emisiune pe piața primară, valorile mobiliare vor face obiectul tranzacțiilor pe piața secundară.
Cu alte cuvinte, companiile emițătoare de titluri nu emit aceste titluri pe piața secundară (ci pe cea primară).
„Piața secundară este și expresia aproape perfectă a reglării libere a cererii și ofertei de valori, fiind un barometru al nevoii de capital, dar și al stării economice, sociale și politice a unei țări. Prețul la care se negociază valorile mobiliare, ca expresie a cererii și a ofertei, reprezintă echilibrul a doi factori: pe de o parte maximizarea rentabilității unei actiuni sau obligațiuni, iar pe de altă parte minimizarea riscului pe care îl implică orice instrument”, se arată în ghidul societății de brokeraj.
Pe piața secundară de capital, deținătorii de valori mobilare pot să le vândă la prețul pieței din acel moment (prețul spot), iar investitorii care dispun de resurse financiare le pot cumpăra. Acțiunile, obligațiunile, unitățile de fond sau instrumentele financiare derivate precum contractele futures, options sau forward sunt exemple de valori mobiliare ce se tranzacționează pe piața secundară de capital.
Ce este piața secundară de capital – exemple de burse de valori
Prin urmare, putem spune că piața secundară de capital este locul unde investitorii cumpără și vând titluri emise anterior. Bursele naționale, precum Bursa de Valori București (BVB) din România, NASDAQ și Bursa de Valori din New York din SUA sau Bursa de Valori din Frankfurt, Germania, sunt exemple de piețe secundare de capital.
Tranzacțiile care au loc pe aceste piețe sunt numite „secundare” deoarece se află la un pas distanță de tranzacția care a creat inițial valorile mobiliare în cauză (când acestea au fost emise pentru prima dată pe piața primară), se arată într-un ghid realizat de investopedia.com.
Ce este piața secundară de capital – diferențe față de piața primară
O altă diferență esențială dintre piața primară și cea secundară de capital este traseul banilor. În cazul tranzacțiilor de pe piața primară, capitalul ajunge la compania emitentă (cea care a emis acțiunile, de exemplu) și care astfel strânge fondurile de care are nevoie de la investitori.
În schimb, în cazul tranzacțiilor realizate pe piața secundară de capital, banii ajung la investitorul care a vândut valorile mobiliare respective, nu la compania care le-a emis inițial.
Diferența dintre piața secundară de capital și piața primară
Referitor la ce este piața secundară de capital și la modul în care aceasta se deosebește de piața primară de capital mai trebuie spus că prețurile valorilor mobiliare sunt stabilite în mod diferit pe cele două tipuri de piețe.
Astfel, pe piața primară, prețurile titlurilor de capital sunt adesea stabilite în prealabil de anumite entități financiare care supraveghează emisiunea de valori mobiliare și care stabilesc un preț unic sau un interval de preț pentru o anumită valoare mobiliară.
În schimb, pe piața secundară de capital, prețurile sunt determinate de legea cererii și a ofertei. Dacă majoritatea investitorilor consideră că prețul unei acțiuni va crește, iar investitorii se grăbesc să o cumpere, de regulă prețul titlului respectiv va crește.
Dacă o companie înregistrează pierderi, iar investitorii își pierd încrederea și încep să își vândă acțiunile deținute, atunci prețul acțiunilor scade pe măsură ce scade cererea pentru acel titlu de valoare, notează investopedia.com.
Ce este piața secundară de capital – piețele OTC
În afară de bursele de valori, din piața secundară de capital fac parte și piețele over-the-counter (OTC).
O piață OTC este o piață descentralizată unde participanții tranzacționează acțiuni, valute sau instrumente financiare derivate direct între cele două părți implicate în tranzacție, în afara burselor de valori, și fără intermediari precum brokerii.
Piețele OTC nu au locații fizice, iar tranzacționarea are loc electronic.
Foto: geralt / geralt / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce este piața secundară de capital ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Ce este piața primară de capital. Deosebiri față de cea secundară
Ce este piața de capital și cum funcționează. Ghid în 10 pași
Ce este oferta publică inițială. 6 pași pentru a-ți lista compania la bursă
Ce sunt titlurile de capital. 4 tipuri de instrumente financiare explicate clar