miercuri

24 aprilie, 2024

9 mai, 2022

Indiferent de mesajele pe care propaganda rusă dorea să le transmită odată cu parada de Ziua Victoriei, mesajul recepționat public a fost clar: Vladimir Putin nu a putut anunța, pe 9 Mai, nicio victorie în Ucraina.

Președintele Rusiei are acum o singură opțiune: să crească în intensitate acest război în Ucraina, sau să producă dezordine de granițele sale.

Escaladarea conflictului ar împinge Europa în cel mai periculos moment din istoria sa recentă.

Rusia este la al treilea plan de război în Ucraina


Pe 24 februarie 2022, Kremlinul a pus în aplicare Planul A: acela de a pune mâna pe guvernul de la Kiev înainte ca forțele președintelui Zelenski, sau lumea exterioară, să poată reacționa. A fost un plan care a eșuat.

Moscova a trecut apoi la Planul B: acela de a înconjura Kievul, de a-l izola și de a cuceri orașele din nord – Cernihiv, Sumi, Harkov, precum și pe cele din sud și est – Donețk, Mariupol și Mikolaiv – și de a înfrânge rezistența armată ucraineană angajată pe multiple fronturi, inclusiv în sud. Kievul era în continuare ținut sub presiune, amenințat cu distrugerea dacă guvernul nu capitula.

Și planul acesta a eșuat. Herson a fost singurul oraș important care a căzut sub controlul Rusiei și de atunci continuă să reziste administrației ruse.

De aproximativ o săptămână, Rusia pune în aplicare „planul C”. A renunțat la Kiev și la nord, concentrându-și toate forțele pentru a cuceri integral regiunea Donbas și sudul, țintind Odesa, dacă nu gurile Dunării, ca să lase Ucraina fără acces la mare.

Armata Rusiei, o palidă imagine a Armatei Roșii


Analiștii militari Occidențali au fost surprinși de lipsa de performanță a armatei ruse.

O armată care a fost percepută mult timp ca făcând progrese pentru a se profesionaliza, pentru a încorpora noi tehnologii și noi doctrine, iese din acest conflict ca o palidă imagine a fostei Armate Roșii.

O ultimă analiză a Ministerului Apărării din Marea Britanie preluată de BBC arată:

La începutul invaziei sale, Rusia și-a promovat public capacitatea de a efectua lovituri chirurgicale și de a limita daunele colaterale. Moscova a spus că orașele Ucrainei vor fi, prin urmare, ferite de bombardamente.

Stocul Rusiei de muniție ghidată de precizie este probabil aproape de epuizare pentru că războiul continuă mai mult decât se aștepta Kremlinul. Acest lucru a forțat Rusia să folosească muniții vechi, mai puțin fiabile, mai puțin precise și mai ușor de interceptat.

Invazia Ucrainei a scos la iveală deficiențe în capacitatea Rusiei de a efectua lovituri de precizie la scară mare.

De cealaltă parte, Ucraina a beneficiat de constant și consistent sprijin Occidental, provocând daune serioase inamicului.

Care este semnificația Zilei Victoriei în Rusia

Ziua de 9 mai este cea mai mare sărbătoare publică din Rusia și marchează înfrângerea Germaniei naziste de către URSS.

Sub Vladimir Putin, Ziua Victoriei a devenit o demonstrație de forță a trupelor și a echipamentelor militare, precum și ocazia de a ne aminti sacrificiile celui de-al Doilea Război Mondial. Aproximativ 27 de milioane de cetățeni sovietici au murit, de departe cea mai mare pierdere a oricărei țări, în ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic.

Anul acesta, evenimentul a căpătat o semnificație proprie. Departe de a elibera Europa, Rusia poartă de 75 de zile un război împotriva vecinei sale, Ucraina, și este lipsită de orice formă reală de victorie militară pe care ar fi putut-o celebra.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: