luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 mai, 2022

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a început discursul de Ziua Victoriei felicitând forțele armate pentru victoria în cel de-al Doilea război mondial, de acum 77 de ani.

A urmat imediat o referire la Ucraina: „Acum este la fel. Lupțăm pentru oamenii noștri din Donbas, pentru securitatea patriei noastre. Ziua victoriei este aproape de inimile noastre. Nu există familie în Rusia care să nu fi fost pârjolită de marele război patriotic. Suntem mândri de generația de învingători.”

De remarcat, parada de anul acesta s-a desfășurat fără aviație, ceea ce constituie o premieră a acestei sărbători din 1945 încoace.


Mesajele transmise de Vladimir Putin nu au vizat, însă, așteptărilor analiștilor internaționali, care prognozau că data de 9 Mai va fi una în care președintele Rusiei va face un anunț privind modul încare va continua războiul din Ucraina. Vladimir Putin a citit de pe foi aceleași motive oficiale pentru care a invadat statul vecin, fără să aducă nicio noutate:

Vladimir Putin a spus că, la sfârșitul anului trecut, că Occidentul ar fi pregătit în mod deschis un atac asupra Donbas și Peninsulei Crimeea, iar Kiev ar fi formulat solicitări pentru arme nucleare, creând astfel „o amenințare inacceptabilă chiar la granița noastră”.

(Citiți și:De Ziua Victoriei, Vladimir Putin se confruntă doar cu diferite forme de înfrângere”)

Vladimir Putin și-a continuat discursul spunând că „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina a fost o măsură necesară și „oportună”. El a precizat că a fost „decizia corectă” a unei țări independente, puternice și suverane.

El a acuzat SUA și „minionii săi” că provoacă, amenință, iar „pericolul creștea în fiecare zi”.


El s-a adresat apoi direct forțelor armate ale Rusiei și „milițiilor din Donbas”, spunând că luptă pe pământul lor pentru a apăra Rusia.

”Umăr la umăr, soldați și ofițeri stau aici din multe regiuni ale uriașei noastre patrie, inclusiv cei care au ajuns aici direct din Donbas direct din zona de război. Ne amintim cum inamicii Rusiei au încercat să folosească împotriva noastră bandele terorismului internațional. Au încercat să semene dușmănie pentru a ne sparge, pentru a ne slăbi din interior, dar au eșuat. Astăzi, războinicii noștri de diferite etnii luptă împreună. Se protejează reciproc de gloanțe și de schije, ca frații, iar aceasta este puterea Rusiei. Puterea imbatabilă a națiunii noastre multietnice.

După un minut de reculegere, Vladimir Putin a spus apoi că pierderile suferite de forțele militare ale Rusiei sunt „o tragedie pentru noi toți”, „o pierdere de neînlocuit pentru familiile lor”.

El a urat însănătoșire rapidă soldaților și ofițerilor răniți și a spus că a semnat astăzi un ordin executiv pentru a oferi „sprijin crucial copiilor camarazilor căzuți”.

Președintele Vladimir Putin și-a încheiat discursul cu cuvintele „Glorie forțelor noastre armate. Pentru Rusia! Pentru victorie!”

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: