vineri

21 iunie, 2024

16 octombrie, 2019

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele opt luni ale anului în curs, un deficit ceva mai mare de șapte miliarde de euro sau 3,25% din PIB estimat pentru 2019 (217,5 miliarde euro).

Majorarea soldului negativ faţă de aceeaşi perioadă din 2018 a fost de 976 milioane euro, respectiv 16% creştere procentuală.

Expandarea cu 23,6% a deficitului pe partea de bunuri (de la circa 8,8 miliarde de euro la 10,9 miliarde de euro) a fost parțial compensată de avansul mult mai firav al soldului pozitiv pe segmentul de servicii (+6,5%).
Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii creşterea deficitului a fost de +52% ( de la -3.327 milioane euro la -5.051 milioane euro).


De reținut, creşterile consemnate pe soldurile pozitive la serviciile de transport (+280 milioane euro sau +11% în termeni procentuali) şi la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+94 milioane euro sau +5% în termeni procentuali).

O mențiune specială se cuvine serviciilor de transport, care au generat aproape jumătate din excedentul consemnat pe servicii.

Deficitul din Turism anulează sumele trimise de românii care lucrează în străinătate

Deși gradul de acoperire sectorial (venituri faţă de cheltuieli de profil) a urcat de la doar 55% la mijlocul anului până la 72% după primele opt luni, turismul a anulat aproape integral efectul sumei intrată în ţară pe net din transferurile private ale românilor plecaţi la muncă în străinătate (-1.139 milioane euro din turism faţă de +1.163 milioane euro intrări nete pe primele opt luni ale anului în curs).


Interesantă ameliorarea de 963 milioane de euro consemnată după primele opt luni pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -), unde minusul net a evoluat de la circa -4,1 miliarde euro la -3,1 miliarde euro.

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților – înjumătăţit în luna august

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a scăzut cu 53% pe parcursul primelor opt luni din 2019 ( 676 milioane euro sold la 31.08.2019 faţă 1.433 milioane euro la finalul anului trecut). De reţinut, cea mai mare parte a sumelor care au ieşit din conturi s-au înregistrat până în luna mai, după care fenomenul s-a temperat.

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele opt luni din 2019 au însumat 3.581 milioane euro, cu aproape 3% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au situat la 3.482 milioane euro.

Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) s-au cifrat la 2.582 milioane euro, iar creditele intragrup au urcat puternic în ultimele trei luni ( la 999 milioane euro, de la doar 15 milioane euro la finele lunii mai).

Datoria externă

Datoria externă totală a urcat din nou, până la 108.972 milioane  euro, fiind în creştere cu peste nouă miliarde de euro faţă de finalul anului trecut. Două treimi din această creștere s-a regăsit în datoria externă pe termen mediu şi lung, care s-a apropiat de 75 miliarde de euro (pe unde ajunsese în 2014), după ce timp de patru ani a staționat în apropierea cotei de 70 miliarde euro.

O treime din bani au apărut în contul datoriei pe termen scurt, propulsate sistematic spre un nivel aproape dublu față de cel din 2014 (34,6 miliarde euro față de 18,6 miliarde euro).

Evoluție favorabilă, rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung, a fost de 17,3%, în scădere și sub nivelul de 22,6% consemnat la finele anului precedent (valoare, la rândul ei, mai mică decât cea de 25% de la sfârșitul lui 2017).

(Citiți și: ”Nesăbuitul perfect: Cea mai mare creștere economică din UE a ieșit cu dobânzile din UE”)

Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a urcat la 5,1 luni, ceva mai bine în raport cu cele 4,9 luni consemnate la finele lui  2018.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) cu rezervele valutare la BNR, s-a ameliorat ușor, de la 76,4% la finele lunii anterioare, peste valoarea consemnată la finalul anului 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: